fallback

БФБ-София представи Химимпорт и облигации на ФеърПлей Пропъртис

От началото на днешната тръговска сесия по позицията на Химимпорт бяха прехвърлени близо 400 хил. акции на цени между 5,18 лв. и 6,62 лв.

11:07 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

От днес, с официално представяне от страна на БФБ – София, стартира търговията с книжата на Химимпорт АД. Регистрираната емисия е от 130 млн. акции, всяка с номинална стойност от 1 лв. Капиталът на дружеството бе увеличен със 118,92 млн. лв. до 130 млн. лв. в края на миналия месец, като бяха записани всички предложени акции (11,083 млн. броя) с емисионна стойност от 4 лв.

„Радвам се, че една от най-големите компании в България стана публична“, заяви Александър Керезов, заместник-председател на Управителния съвет на Химимпорт.

„Надявам се и други дружества да последват нашия пример, за да превърнем БФБ в една от големите борси в европейското пространство. Чрез листването на борсата търсехме не толкова средства, колкото имидж и проверка на настроенията на пазара относно нашите намерения. Благодарим на инвеститорите, взели участие в публичното предлагане, както и на тези, които възнамеряват да закупят акции, с чиято помощ планираме да превърнем Химимпорт в една от най-ликвидните компании на БФБ – София“, каза още Керезов.

Към края на първото шестмесечие консолидираната печалба на компанията възлиза на над 30 млн. лв. В групата попадат дружества като Централна кооперативна банка, ЗПАД Армеец, Хемус Ер, Проучване и добив на нефт и газ, Параходство Българско речно плаване, Слънчеви лъчи България и др.

От началото на днешната тръговска сесия по позицията бяха прехвърлени близо 400 хил. акции на цени между 5,15 лв. и 6,62 лв. за брой. Последната сделка е сключена на ниво от 5,20 лв., което прави пазарна капитализация на дружеството от 676 млн. лв., или третата по големина на БФБ - София.

От БФБ – София представиха и емисия корпоративни облигации на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ с общ номинал от 4 млн. евро, които се въвеждат за търговия от днес.

Срокът на заема е 5 години, а годишната лихва е плаваща, равна на 6-месечния EURIBOR + 4%, но не по-малко от 6,75%. Лихвите се изплащат на всеки 6 месеца, а падежът е на 15 август 2011 година. Емисията е разпределена в 4 000 облигации, всяка с номинал от хиляда евро.

„Облигациите бяха емитирани с цел финансиране на строителството на хотелски комплекс в местността Иван Рилски в Банско, което вече е в напреднала фаза. Облигациите са обезпечени както със самото недвижимо имущество, така и със застраховка на главницата и лихвите по заема“, каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ.

„Към края на деветмесечието активите на дружеството възлизат на близо 70 млн. лв., а финансовият резултат е положителен в размер на 406 хил. лв. Постъпленията от продажби са на стойност близо 2 млн. лв., като постигнатата доходност (на база инвестиционните разходи) е 65,6%. Към края на месец септември дружеството има сключени 21 предварителни договора за продажби на апартаменти и ателиета, от които 16 са във ваканционното селище Санта Марина край Созопол, а 5 – в курортния комплекс Св. Иван Рилски, Спа, Хотел и Апартаменти“, каза още Моравенов.

Интервю със заместник-председателя на Управителния съвет на Химимпорт Александър Керезов

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
fallback