fallback

Габровско дружество ще обновява пазари след съдебна битка с общината

Представянето на проекта е стъпка към затопляне на отношенията между "Монд Комерс" ООД и Община Габрово

09:42 | 26.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Мажоритарният собственик на "Пазари" АД, Габрово - "Монд Комерс" ООД, представи инвестиционна програма, според която ще инвестира 3 млн. лв. в обновяването на общо три свои обекта в Габрово. Става въпрос за Централния пазар и пазарите в кв. Шиваров мост и кв. Голо бърдо.

Според програмата, представена от Асен Асенов, управител на "Монд Комерс", Централният пазар ще се преустрои в закрит търговски комплекс на три нива, като първото ниво ще бъде подземен паркинг на площ от 2,5 дка. На първия етаж ще има 40 магазина с площ между 16 до 55 кв.м. На втория етаж ще бъдат изградени 15 офиса и 15 магазина, ще има още заведения и две банки. Предвижда се да се изгради и пункт за преработка на отпадъци.

Пазарът в кв. Шиваров мост също ще бъде преустроен в закрит комплекс. Предвижда се да се разширят използваните площи, да се изгради информационен център и паркинг. Пазарът в кв. Голо бърдо също ще бъде обновен.

Представянето на проекта е стъпка към затопляне на отношенията между "Монд Комерс" ООД и Община Габрово. Хронологията на конфликта започва малко след създаването на дружеството "Пазари" АД. През 2001 г. Общинският съвет на гр. Габрово гласува общината и "Монт Комерс" да образуват дружеството "Пазари" АД. Апортната вноска на Общината е в размер на 38%, или 614 000 лв., което включва всички активи на търговско дружество "Общински пазари" ЕООД. От своя страна, "Монд Комерс" обещава да инвестира 1 млн. лв. в Централния пазар и Халите, ангажименти за издръжка на спортните отбори - футбол, хандбал и др.

Според общината обаче няма такива инвестиции и тя завежда дело за разваляне на общото дружество "Пазари" АД. След продължителна съдебна битка съдът излезе с крайно решение, че сделката е перфектна и няма основание за прекратяването й. Така Общинският съвет реши да потърси начин за продължаване на съвместната дейност при изгодни и за двете страни условия. За целта беше създадена общинска комисия за преговори с "Монд Комерс", която пък поиска от Асен Асенов програма за развитие на габровските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
fallback