fallback

Инвестираха 6,5 млн. лв. в свръхмодерно производство на краставици

Инвеститорът има планове и за производство на ток за нуждите на оранжерията, като излишните количества смята да продава на НЕК

11:39 | 25.10.06 г.

Основната дейност на фирма “Натурела плод” АД – Попово е оранжерийно производство на краставици. Отскоро това става по новата хидропонна технология, т.е. безпочвено отглеждане на тези зеленчуци. Технологията е израелска, а оборудването – холандско и френско. Растенията се отглеждат не в обикновена почва, а в торф и перлит, като се захранват изкуствено с всички необходими хранителни елементи и вещества. Разсадът се вкоренява в перлита и всичко останало по отглеждането на растенията се извършва по строго определена технология.

Проектът се осъществява по програма САПАРД и е за близо 4 милиона лева, но заедно с вложените собствени средства на фирмата към края на септември инвестицията е набъбнала до 6,5 милиона лева, твърди изпълнителният директор на “Натурела плод” – Петър Трифонов. „Най-голямото предимство на хидропонната технология е, че тя позволява производство на краставици в много кратки срокове. На 40-тия ден от засаждането зеленчуците са готови за бране, като количеството им е двойно и тройно по-голямо в сравнение с традиционното производство“, твърди Трифонов. Оранжерията на фирмата разполага с обща площ 60 декара, разделени на четири блока. От един блок месечно се добиват до 140 тона краставици. Отглеждат се предимно зеленчуци от сорта “Йолита”, който се оказва най-подходящ за безпочвения метод.

Произведените зеленчуци се реализират на вътрешния и на външния пазар. Около една трета се изнася в Чехия. „В момента текат преговори и очакваме да намерим добри пазари в Румъния, Русия, Молдова, Украйна, Беларус и други страни“, твърди Петър Трифонов. Фирмата е получила сертификат за качество на произвежданите краставици, с който отговаря на изискванията на европейските стандарти и има право да изнася в Европейския съюз.

Цялата производствена дейност се ръководи от центъра за управление на оранжерията. Програмата на главния компютър е всеобхватна и всичко е автоматизирано – хранене на растенията, поливане, отопляване, мъглуване (овлажняване на въздуха), както и всичко останало. Това засега е единствената оранжерия в България, която изцяло е усвоила и изпълнява свръхмодерната хидропонна технология за отглеждане на краставици, твърди изпълнителният директор на “Натурела плод” АД.

Наскоро тук е въведено в действие и ново звено – линия за фолиране на зеленчуците. Цялото й оборудване е холандско производство. Според ръководството на фирмата през следващите години, когато се набавят необходимите финансови средства, в предприятието предстои изграждането на когенерация. Когато това се осъществи, ще стане възможно производството на топла вода и електроенергия за нуждите на оранжерията, а излишните количества ток ще се продават на Националната електрическа компания. Предвижда се също на няколко етапа да бъдат създадени допълнителни оранжерийни площи, което ще позволи разширяването на производствената дейност и разкриването на значителен брой нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
fallback