fallback

Преглед на печата за 25 октомври

08:15 | 25.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Минимален ръст на заплати и пенсии след влизането в ЕС
в. Сега
Минимална заплата от 170 лв., еднократно увеличение на пенсиите от 1 юли с 8.5%, замразяване на детските и обезщетенията за безработица. Това предвижда проектът за държавен бюджет за 2007 г., който днес ще бъде обсъден на заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него бюджетните заплати ще нараснат с 10% от 1 юли, а средните надници - с 8.4%.
На практика това означава, че финансовото министерство е отхвърлило повечето от исканията на социалния министър Емилия Масларова. Тя от месеци настоява най-ниското възнаграждение да се вдигне от сегашните 160 лв. на поне 180 лв. В началото на годината дори говореше за 200 лв. Синдикатите повдигнаха същия въпрос на среща с мисията на МВФ вчера. Те поискаха най-ниското възнаграждение да стане 100 евро.
Съдът задължи Чакъров да реши за концесиите
в. Дневник
Tричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) задължи във вторник министъра на околната среда Джевдет Чакъров да оповести позицията си по плановете на канадската компания "Дънди прешъс металс" за модернизация на производството в златния рудник в Челопеч. Поводът за решението на съда е жалба на дружеството срещу отказа на екоминистъра да се произнесе по оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта.
Предлага се премахване на имотния праг за лихвоточките
в. Дневник
Управляващата коалиция остава с много малко време, за да реши какво ще се прави с компенсаторните инструменти. Това заяви Валентин Христов, председател на сдружението на притежателите им, по време на среща със собственици на тези инструменти и на притежатели на лихвоточки, проведена в сряда. Според Слав Славов от Центъра за интердисциплинарни изследвания по-широкото използване на лихвоточките за строеж на жилищни кооперации може да спре или поне да намали спекулативното поскъпване на имоти. Тъй като за строежа на такова жилище кооперацията от собственици на лихвоточки получава от съответната община парцела с право на строеж на цената на държавна такса, която е много по-ниска от пазарните стойности, цената на готовото жилище се намалява с 10 до 15%, коментира Слав Славов.
По наблюдения на екипа му в София строежите с използване на лихвоточки са много по-често явление и се срещат много по-малко пречки, отколкото в другите общини. В момента за осребряване на една лихвоточка се дават 4 ст., което не е променяно от четири години. Слав Славов заяви, че е нужно при оценката на тези стойности да се има предвид инфлацията на различните етапи от строителството. Изпълнителната власт е готова да даде най-много 6-8 ст., смята той. Валентин Христов обаче заяви, че плащането трябва да е на цена 18-20 ст. Той добави, че ще потърси начин за внасяне на промени в нормативните актове, с които да отпадне изискването лихвоточки да се използват от граждани с граница на имотното състояние до 15 хил. лв.
Енергийна криза заради въглища
в. Новинар
Електроенергията, произведена в ТЕЦ "Варна", ще поскъпне с 10-15%, или от 1 януари ЧЕЗ груп, собственик на 100% от българската централа, ще продава тока извън България. Това стана ясно след среща на Йордан Димов, зам.-министър на икономиката и енергетиката, с ръководството на централата заради проблема с осигуряване на въглища за зимата. ТЕЦ "Варна" ще внесе заявление за увеличаване на продажната цена, по която НЕК купува тока, заради поскъпване на вносните въглища с около 20%, съобщи Димов. Според него това нямало да се отрази върху цената на тока за крайния потребител.
Пак тръгват редовни полети Бургас - София
в. Стандарт
Редовна самолетна линия Бургас - София открива летище Бургас от 1 декември. Линията се възобновява след осемгодишно прекъсване. Полетите ще се осъществяват целогодишно пет пъти в седмицата и ще минават и през Варна.
Самолетната линия от морето до столицата ще бъде обслужвана от авиокомпания "Хемус ер", съобщиха от ръководството на летището. Самолетът от Бургас до София ще струва 40 евро, а за двупосочен билет ще се плаща 70 евро.
Жп мрежата от 2 седмици е с блокирани сметки
в. Сега
Предприятието, което държи цялата жп мрежа в страната - линиите, гарите и съоръженията, от 2 седмици насам е с напълно блокирани банкови сметки, научи "Сега". Причината е иск на чешката фирма ЖС "Бърно", отправен чрез съда до Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). По договор от 2003 г. чехите са реконструирали жп линията Струпец-Роман, но не са получили парите си, което е поводът да поискат запориране на сметките.
България е 12-а в света по пилеене на водни ресурси
в. Дневник
България разхищава водните си ресурси и използва два пъти повече енергия от Западна Европа. Макар българите да са с по-ниски доходи, те създават повече отпадъци от средния европеец. Това сочи двугодишният световен доклад "Жива планета" (Living Planet Report) на международната природозащитна организация WWF. Страната използва 49% от водните си ресурси и е на 12-о място по разхищение в света. Над 2/3 от водата отиват за промишлени нужди, показва докладът. За сравнение турците и гърците използват съответно 18 и 10% от водния си ресурс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
fallback