fallback

Ройтерс: Победа на Първанов ще затвърди позициите на управляващите

Настоящият президент има удобна преднина въпреки недоволството към социалистите, които са част от управляващата коалиция

21:07 | 22.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Настоящият президент на България Георги Първанов има удобна преднина на проведения днес първи тур на президентските избори в страната, коментира Ройтерс. Агенцията посочва, че въпреки голямата подкрепа към себе си Първанов ще се бори с националиста Волен Сидеров на балотаж на 29 октомври заради ниската избирателна активност. Победа на Първанов, дори и на втори тур, ще затвърди позициите на неговите съюзници – социалистите, които са част от властта малко преди влизането на страната в Европейския съюз на 1-ви януари 2007 г.

Според наблюдатели 49-годишният президент е успял да се възползва по възможно най-добрия начин от ограничените си правомощия, за да се наложи като една от фигурите с неизбежно присъствие на българската политическа сцена.

Дори и да се представя пред избирателите като независим кандидат, Георги Първанов е близък до социалистите, които са част от управляващата коалиция, коментира Ройтерс. Той е смятан за главния „архитект“ на тази коалиция, която пое властта през 2005 г.

„Непосредственото последствие от една победа на Първанов би било засилването на сегашното правителство“, смята и Румяна Коларова, политолог от Софийския университет.

Според изследвания на общественото мнение в страната българите обаче не са съвсем доволни от действията на правителството що се отнася до корупцията, организираната престъпност и борбата с бедността. Агенцията набляга на последното, като посочва, че средната месечна заплата у нас е 160 евро, a след влизането ни в ЕС страната ни ще бъде най-бедната в Общността.

Именно това недоволство се счита за причина за масовото въздържане от участие в днешните президентски избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 11.09.22 г.
fallback