fallback

Инвестиционните намерения във Варненска област под въпрос

Според еколози 61% от територията на областта са защитени зони

08:56 | 20.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Всички инвестиционни намерения във Варненска област са поставени под въпрос, ако Министерски съвет не промени картата на защитените зони, предложена от авторите на проекта Натура 2000 за България. Това опасение изказа Областният управител на Варненска област Петър Кандиларов.

Според данните на Натура 2000 61% от територията на областта е обявена за убежища на редки птици и растителни видове. Цялото Варненско езеро е обявено за защитена зона. Изключение правят само териториите на пристанище Варна-Запад и Фериботния комплекс.

Областният управител Петър Кандиларов се съмнява, че цялото крайбрежие на езерото е населено с редки птици. Със сигурност се знае, че е така от южната му страна, но от северната, където са основните инвестиционни проекти, няма защитени видове, допълни още Кандиларов.

В писмото си до няколко министерства, до главния секретар на Министерски съвет и премиера Сергей Станишев Областният управител настоява да бъдат намалени защитените зони, заложени в картата на Натура 2000, от 61% до най-много 35 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
fallback