fallback

Овчаров: Чуждите инвестиции в България за 2006 ще са над 2,5 млрд. евро

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции у нас към август са на стойност 1,76 млрд. евро

18:08 | 19.10.06 г.

„България все повече се превръща в добро място за инвестиции”, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров днес на пресконференция в Търговище.

По данни на БНБ към август преките чуждестранни инвестиции у нас са на стойност 1,76 млрд. евро. „Мисля, че до края на годината ще надхвърлим инвестиции за 2,5 млрд. евро. През следващите 5-6 години очаквам инвестициите, включително и тези по кохезионните фондове, да стигнат до 10 милиарда”, каза министър Овчаров. За миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас бяха 2,3 млрд. евро.

Министър Овчаров бе в Търговище по повод откриването на нова подстанция на НЕК, която захранва заводите на “Тракия Глас България” АД в града. Откритата днес подстанция в града бе построена като ангажимент на държавата за изграждане на инфраструктурата, поет пред инвеститора “Шишеджам”, най-големият инвеститор на зелено в България, каза изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян.

Той допълни, че за следващите две години Националната електрическа компания е навлязла в мащабна програма за разширяването на преносната мрежа. Програмата стартира през миналата седмица с изграждането на подстанция “Слънчев бряг – Запад”, а през следващите 24 месеца ще бъдат изградени такива в Созопол, Пампорово, Обзор, Ихтиман, София и Пловдив. Ще бъдат реконструирани подстанциите в Златни пясъци и Банско.

Всички тези проекти ще бъдат финансирани както със собствени средства на компанията, така и с външно привлечени средства общо за 40 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
fallback