fallback

Налагат на Кремиковци санкция от 10 000 лв. заради боклука на София

Ако не бъде изпълнено предписанието в рамките на няколко дни отпадъците да бъдат изведени от там, санкцията може да бъде и двойно по-голяма

12:00 | 19.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Има нарушение на законовата рамка от страна на Кремиковци с разрешението им там да бъдат поставени балирани битови отпадъци за временно съхранение, за което ще бъде наложена санкция в максимален размер - 10 000 лв., заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров преди началото на днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от Dnes.bg.  

По думите му, ако не бъде изпълнено предписанието в рамките на няколко дни тези отпадъци да бъдат изведени от там, санкцията може да бъде и двойно по-голяма. Той съобщи, че днес кабинетът ще обсъди отново кризата с боклука и вариантите за решаването й.

Министър Чакъров заяви, че трябва да се работи за решаването на проблема на столичани с битовите отпадъци, но в случая с площадката в Кремиковци основното е, че не е спазен законът и законовите норми.

В отговор на въпрос дали е разумно балите да се извозват в Кремиковци министърът отбеляза, че трябва да се направи съответното предложение, да се прецизират техническите характеристики на площадката и, ако има подходящи площадки, на което това да става, няма никакъв проблем да се реализират съответните процедури и да бъде издадено съответното разрешително за временно съхранение на балите.

Важно е балираните битови отпадъци от района на "Дружба" да бъдат изведени и има положително решение от общинския съвет в Карлово, припомни Чакъров. Той допълни, че утре въпросът ще бъде разгледан и в Пловдив. Във вторник общинските съветници в Карлово се съгласиха еднократно да бъде депонирана част от софийския боклук на сметището край града.

Правителството работи да се подсигурят и на този етап има подсигурени две площадки, които отговарят на всички технически критерии, дори едната е с одобрен подробен устройствен план, така че би могла да се използва за временно съхраняване на отпадъците на София, каза министър Чакъров. Той се въздържа да назове одобрените площадки, като отбеляза, че те ще станат известни когато дойде моментът и времето.

На въпрос дали Кремиковци е вариант за временно съхранение на битовите отпадъци министър Чакъров отговори, че ако бъдат реализирани процедурите и те отговарят на техническите критерии, площадката може да бъде използвана, тъй като предполага по-малко разходи.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
fallback