fallback

КФН прие нова Наредба за капиталова адекватност и ликвидност на ИП

Въвежда се възможността инвестиционният посредник да изчислява капиталови изисквания за позиционен, валутен и/или стоков риск

14:59 | 18.10.06 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на второ четене окончателен вариант на Наредбата за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници, съобщиха от комисията.
Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г. и с нея се отменя Наредба N 6 от 22 октомври 2003 г. за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници.
С наредбата се уреждат минималните изисквания за размера на собствения капитал, неговите елементи и капиталовите изисквания за рисковете, на които са изложени инвестиционните посредници във връзка с дейността си както на индивидуална, така и на консолидирана основа.
Също така с нея се въвежда понятието търговски портфейл, който обхваща позициите на инвестиционния посредник във финансови инструменти и стоки, които държи с намерение за продажба или с цел хеджиране на риска. В търговския портфейл се включват както собствените позиции в инструменти и стоки, така и позициите, произтичащи от предоставянето на услуги на клиенти. Разграничават се капиталовите изисквания за позиции в търговския портфейл и за останалите позиции, държани от посредника.
В наредбата детайлно са описани капиталовите изисквания за покриване на рискове във връзка с дейността на инвестиционните посредници и методите за тяхното изчисляване. Обръща се специално внимание на позиционния риск, сетълмент риска, кредитния риск на насрещната страна, валутния риск, операционния и стоковия риск. Въвежда се възможността инвестиционният посредник да изчислява капиталови изисквания за позиционен риск, валутен риск и/ или стоков риск, като използва вътрешни модели за управление на риска, вместо или в комбинация с останалите методи, описани в наредбата.
Съгласно разпоредбите на наредбата инвестиционният посредник разработва вътрешни правила за управление, които уреждат организационната структура с ясно определени и прозрачни нива на отговорност, ефективни процедури за установяване, управление и наблюдение на рисковете, на които е изложен или може да бъде изложен, както и адекватни механизми за вътрешен контрол, включително ясни административни и счетоводни процедури.
Въвежда се изискване за публично разкриване на информация от инвестиционния посредник отделно за всяка категория риск, като се оповестяват целите и политиката в областта на управление на рисковете, както и информация във връзка с прилагането на наредбата.
Предстои обнародването на наредбата в „Държавен вестник”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 12.09.22 г.
fallback