fallback

Борсата представи две нови емисии ценни книжа на инвеститорите

Представени бяха книжата на ФЕЕИ АДСИЦ и петата ипотечна облигационна емисия на Българо-Американска кредитна банка

12:17 | 17.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ и петата ипотечна облигационна емисия на Българо-Американска кредитна банка бяха представени на инвестиционната общност от Българска фондова борса – София.

„Мисията на нашата компания е да направи българските предприемачи по-конкурентноспособни и да осигури по-добри условия за живот на гражданите“, заяви Прокопи Прокопиев, председател на Съвета на директорите на ФЕЕИ АДСИЦ.

Предметът на дейност на дружеството включва секюритизация на вземания по ЕСКО-договори, които се сключват при енергоспестяващи проекти с гарантиран резултат. При тях изпълнителят поема разходите по проекта, като инвестицията се възвръща от икономиите на енергия, които възложителят реализира.

Учредители на ФЕЕИ АДСИЦ са Енемона АД и Екоинвест Холдинг АД първоначално със 70 и 30 на сто дялово участие. Първоначалното увеличение на капитала от 500 хил. лв. до 650 хил. лв. приключи на 19 юли тази година.

От компанията планират до края на годината емитиране на облигационна емисия на стойност 3 млн. евро. В началото на 2007 година се очаква минимално увеличение на капитала с 1 млн. лв. и издаване на втора облигационна емисия от 5 млн. лв.

Прокопи Прокопиев сподели за Investor.bg, че дружеството има сключени сделки за изкупуване на вземания по проекти, чиято обща стойност е около 1,15 млн. лв. От компанията предвиждат до края на тази година проектите, в които дружеството ще участва, да бъдат за над 5 млн. лв.

„Енемона“ АД е наш основен партньор към момента, но сме отворени за сътрудничество с всички ЕСКО-компании в страната“, каза още Прокопиев.

Търговията с акциите на ФЕЕИ АДСИЦ стартира от днес, като от началото на сесията до момента по позицията бяха прехвърлени 105 броя на цена от 3 лв. Офертите са на нива от 2,11 лв. „купува“ и 3 лв. „продава“.

Емисията ипотечни облигации на Българо-Американска Кредитна банка е петгодишна с номинал от 25 млн. евро, падеж на 30 март 2011 година и плаваща годишна лихва, равна на шестмесечния Euribor + 0,64%. Предстои въвеждането на емисията за търговия на БФБ – София.

„Имайки предвид, че печалбата за първите девет месеца на тази година превишава тази за цялата 2005, очакванията ни за бъдещите резултати на компанията са положителни“, заяви изпълнителният директор на БАКБ Стоян Динчийски.

Миналата седмица бе публикуван междинният финансов отчет на банката, според който консолидираната печалба за деветмесечието на 2006 година възлиза на 24,3 млн. лв. спрямо 14,74 млн. лв. за съответния период на миналата година.

Свързани компании:

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ(FEEI)

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
fallback