fallback

Шел и Еко-елда започнаха да поглъщат малките бензиностанции

Върху бивша газстанция пловдивската фирма Микрон започва да строи търговско-жилищен комплекс

08:31 | 17.10.06 г.

Малките бензиностанции в Пловдив една по една се отказват от бизнеса. На тяхно място се настаняват мощни търговци на дребно на горива. Две бензиностанции на Рогошко и на Пещерско шосе (вход-изход в западния и източния край на града) построи фирма Марж. И на двете вече втори месец висят табелите на гръцката компания Еко-елда. Фирмените цветове и логото на Шел смениха надписите на Емко-М. Всичко това стана след сключване на договори за фрайчайзинг с големите вериги бензиностанции.

Преди три-четири години за изненада на много представители от бранша пловдивската фирма Микрон започна да се оттегля постепенно, но твърдо от търговията на дребно с горива. Микрон бе първата в страната от най-новата ни стопанска история, която след Петрол с даденостите на тази фирма от преди 10 ноември, изгради верига от бензиностанции. Към настоящия момент фирмата е продала седем от своите бензиностанции. Останалите пет е отдала под наем. Многозначителен е фактът, че върху свой терен, на който преди е била газстанцията Омега, до десетина дни Микрон започва строителството на жилищно-търговски обект, съобщи един от съсобствениците на Микрон Васил Караилански.

Според представители на бранша този процес на поглъщане на малките бензиностанции от мощните вериги с чуждестранно участие е неизбежен и ще продължи, докато под шапката им не минат почти всички бензиноколонки в страната. Една от причините е в пазара на горива. До преди три години продавачите на дребно са работили с минимум 20 и отгоре процента печалба. Сега могат да си позволят не повече от 7-8 на сто върху цената на едро. Поскъпването на горивата все пак е свило потреблението. Малките бензиностанции нямат никакъв шанс да се борят с гиганти като Шел с десетките си петролни кладенци и рафинерии. Три рафинерии притежава в Гърция пък Еко-елда.

Интересен е фактът, че оборотите на бензиностанцията на Емко-М, минала под шапката на Шел, веднага са се вдигнали. А причината е, че там зареждат камиони със специално издадени от веригата магнитни карти за безкасово разплащане. С тях може да се зарежда гориво не само в България, но и навсякъде по света, където има бензиностанции на Шел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
fallback