fallback

Кампанията за евролицензи за превозвачите започва от средата на ноември

Според заместник-министъра на транспорта 2007 г. вероятно ще бъде трудна за целия бранш

09:12 | 16.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Най-късно от средата на ноември започва кампанията на Министерство на транспорта по приемането на документи за издаването на евролицензи. Това стана ясно на конференция, организирана от Съюза на международните превозвачи на тема”Българските превозвачи на прага на Европейския съюз”, съобщиха от Българската асоциация на сдруженията в транспорта.

Заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев е поел ангажимент пред 260 представители на фирми, членуващи в Съюза на международните превозвачи, че евролицензите и СЕМТ-овете ще се получават до края на тази година с валидност от 1 януари следващата година.

Според заместник-министъра 2007 година вероятно ще бъде трудна за целия бранш, но по думите му държавната администрация и превозвачите ще мобилизират усилията си и ще се справят с предизвикателствата, пред които ще бъдем изправени като новоприета членка на Европейския съюз.

В страната ще навлязат чуждестранни превозвачи, които напълно свободно могат да регистрират фирми у нас и да извършват превози. Това ще засили конкуренцията и ще намали приходите на българските фирми. Но заместник-министър Петърнейчев смята, че едновременно с това след 1 януари 2007 г. фирмите ще икономисват средства, тъй като няма да им се налага да купуват зелени карти, ТИР карнети, разрешителни за държавите от ЕС. Намаляването на данък печалба на 10% ще оживи икономиката в страната и ще осигури повече работа за превозвачите, смята още той.

В момента Министерство на транспорта води интензивни разговори със сръбското правителство за скорошно отпадане на разрешителните за българските превозвачи в съседната ни страна. Подобни преговори се водят и с Хърватска, но първите резултати не се предвиждат за по-рано от средата на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
fallback