fallback

Преглед на печата за 16 октомври

08:24 | 16.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Спират сделката за “Тракия”
в. Стандарт
Скандалната сделка за магистрала "Тракия" ще бъде спряна. Това научи "Стандарт" от източници, близки до преговорите. Португалските фирми в консорциума не харесали новите условия по договора.
"Сделката е пред провал", потвърди и бившият строителен министър Евгени Чачев. Според него изказванията на премиера Сергей Станишев в парламента говорят, че кабинетът е недоволен от финансовите параметри на концесията и ще я разтури. Това е признание, че договорът, сключен от царския кабинет, е финансово неизгоден, според Чачев. Можем да достроим магистралата със собствени сили и средства, заявиха от екипа на министър Асен Гагаузов. Проектът е приоритетен и трябва да се довърши най-бързо, твърдят експертите.
Летището готово чак през февруари
в. Стандарт
Най-рано през февруари 2007 г. ще заработи новото летище София въпреки опитите на транспортното министерство лентата да бъде прерязана още през декември, научи "Стандарт". Причината за закъснението пак са довършителните работи на строителя и процедурата по приемане на обекта. Заради "Щрабаг" закъсняха пробите на пътническите ръкави и свързаните с тях системи. Повторно се правят изпитания на системата за контрол на достъпа заради забележки на летищните власти при 72-часовите проби. Забави се и тестването на багажната система и системата за полетна информация. Все още е неясна съдбата и на опасните 5000 кв. м окачен таван, които според българската страна трябва да бъдат ремонтирани изцяло преди откриването.
НЕК продава "на зелено" ток от АЕЦ "Белене"
в. Дневник
Националната електрическата компания (НЕК) е започнала разговори с търговци на електроенергия за сключване на дългосрочни договори за продажба на ток, след като АЕЦ "Белене" влезе в експлоатация. В момента интересът към подобни сделки е огромен, коментира източник, близък до преговорите. Сред кандидатите за енергия от централата, чийто строеж е още в перспектива, са италианската компания "Трафигура електрисити", швейцарската "Ател" и германско-швейцарската "Егел" .
"Асенова крепост" ще строи завод за целофан
в. Дневник
"Асенова крепост" ще строи завод за производство на целофан. Инвестицията е в размер на 20 млн. евро, съобщи председателят на надзорния съвет на дружеството Таню Банчев. По думите му това ще бъде най-голямото предприятие в Югоизточна Европа за производство на целофан.
Заводът ще се строи в Асеновград, а първата копка е следващия месец. Планирано е строителството да приключи за 8 месеца. След построяването на предприятието производство на целофан ще се увеличи шест пъти от 3 хил. тона годишно на 20 хил. тона, каза Таню Банчев.
Пенсионните фондове искат да инвестират в инфраструктура
в. Сега
Българският пазар става все по-тесен за пенсионните фондове и след влизането ни в ЕС набраните до момента активи ще почнат да се инвестират и навън. Това каза в предаването "Бизнесът" на Би Ти Ви Даниела Петкова, член на управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Към края на септември в пенсионните фондове са набрани над 1.019 млрд. лв., като темповете предполагат, че при влизането на България в ЕС в тях ще има вече 2 млрд. лв.
Според Петкова един от начините за увеличаване на доходността от фондовете е парите от тях да се насочват в инфраструктурни проекти, стига държавата да го желае. Досега пенсионните фондове са участвали у нас в пазара на ипотечните облигации и във финансирането на общински проекти чрез емитиране на общински облигационни заеми. Тези проекти са свързани с рехабилитиране на общинската пътна мрежа и строеж на търговски центрове, посочи Петкова.
Имотните данъци нарастват догодина
в. Новинар
Данъците за имотите и за сметта ще скочат поне с 20% от догодина. Това ще стане, след като със същия процент от 2007 г. се вдигнат данъчните оценки на сградите, както обяви финансовият министър Пламен Орешарски. В момента данък сгради и такса смет се изчисляват върху данъчната оценка. През тази година такса смет беше 2,35 промила върху данъчната оценка. Общинският съвет определя размера на такса смет и ако той реши, може да компенсира нарастването на данъчната оценка чрез намаляване на промила. През тази година такса смет в София беше 2,35 промила върху данъчната оценка. При запазване на сегашния промил сумата, която ще се плаща за битови отпадъци, от догодина ще нарасне с размера на увеличението на данъчната оценка. Това означава, че за апартамент от 65 квадрата с данъчна оценка от 25 000 лв. в момента се плаща такса смет около 60 лв. От догодина за същото жилище таксата за битови отпадъци ще се увеличи на 70 лв.
 
Държавни агенции дават милиони за нови коли
в. Сега
Въпреки натрупания бюджетен излишък от 2 млрд. лева финансовият министър Пламен Орешарски призова държавните ведомства и общините да затегнат коланите. Тъй като се очертава дефицит от 12% по текущата сметка, Министерство на финансите няма да изплати полагащите им се 350 милиона лева до края на годината.
Самото ведомство на Орешарски прави изключение от кампанията за пестене, като обяви обществена поръчка за 127 нови автомобила. Покупката трябва да бъде извършена в началото на декември, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. 15 от колите ще бъдат от висок клас, 109 от среден, а 3 ще са закрити лекотоварни автомобила тип фургон. Според обявата новите автомобили са предназначени за Агенция "Митници", Националната агенция за приходите и Агенцията за държавни вземания. Цената не е посочена, но по груби изчисления стойността на поръчката е за около 4 млн. лв. Трите агенции са подчинени на финансовото министерство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
fallback