fallback

Пловдивска област е начело в страната по раздадени царски кредити

Общите отпуснати средства са в размер на 5,274 млн. лв., преобладаващо заемите са взети от начинаещи предприемачи

09:53 | 11.10.06 г.

Пловдивска област е на челна позиция в страната по раздадени кредити за стартиращ бизнес. Към момента отпуснатите заеми по Гаранционния фонд за микрокредитиране (станали популярни с названието царски кредити) са 423 на брой.

Общите отпуснати средства са в размер на 5,274 млн. лв., съобщи инженер Румяна Славкова, бизнесконсултант по програмата в Пловдив. Преобладаващо заемите са взети от начинаещи предприемачи. Интересът към Гаранционния фонд за микрокредитиране в това направление е много голям, тъй като никоя банка не финансира бизнес, който няма история и не може да покаже отчети за дейността си от минал период.

Популярността на микрокредитирането нарасна рязко, след като таванът на отпусканите заеми се вдигна до 30 000 лв. Преди максималната сума бе 15 000 лв., а одобрените по програмата предприемачи трябваше да открият минимум две нови работни места. Сега срещу този кредит се изисква създаването на едно работно място, а при 30 000 лв. – на две работни места.

Лихвите са атрактивни – от 6 до 8 на сто според банката, която обслужва кредитите. Под формата на блокирани средства до 100 от главницата при стартиращ бизнес и до 70 процента за обортни средства Гаранционният фонд осигурява обезпечение на отпуснатите бизнесзаеми. Срокът на погасяването им е 7 години, а гратисният период – 12 месеца. Друг привлекателен момент е възможността за възстановяване на лихвата след шестия месец от отпускането на кредитите в случаите, когато заемоискателите са били коректни. Така на практика те стават напълно безлихвени. От май досега от тази възможност са се възползвали трима предприемачи.

С отпуснатите кредити са довършени два сладкарски цеха в село Строево и град Раковски. В село Брестовица ще се изгражда модерна енотека. В Асеновград фирма е инсталирала благодарение на отпуснатия микрокредит слънчеви колектори, чрез които пести разходи за енергия. Създадени са счетоводна кантора, козметични и фризьорски салони, а земеделски стопани са вложили средствата в закупуване на добитък и селскостопанска техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
fallback