fallback

Част от боклука на столицата може да се извозва към Карлово

Ако Общинският съвет се съгласи, Карлово ще получи финансиране за 11 свои екологични и инфраструктурни проекта

09:38 | 11.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Част от боклука на София може да се депонират на модерното сметище за твърди битови отпадъци край Карлово. Възможно е сметището да поеме еднократно 40 000 куб. метра, което представлява 5% от свободния обем на регионалното депо. Това обявиха кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски. Предложението дошло от страна на правителството на проведена миналата седмица среща. Съотношението между пресни и стари твърди битови отпадъци ще бъде 50 на 50, като всички са добре опаковани и балирани. Боклукът ще се извозва с подходящ закрит транспорт, по уточнен маршрут, който ще заобикаля града.

Общо 750 000 куб. м е капацитетът на свободните в момента три клетки на сметището, което от години се изгражда по последни европейски стандарти с модерни технологии. При сегашните темпове на използване депото гарантира 45 години на запълване. Дори и в момента двете експлоатирани клетки имат още свободен обем. При ангажимент от страна на общината да поеме столичните отпадъци, ще се извършва ежеседмичен контрол от страна на РИОКОЗ Пловдив. Доклади ежедневно ще получават и общинските съветници и експерти.

Освен карловското, другото модерно, подходящо и близо до София сметище е в пловдивското село Цалапица.

Срещу предложението общинските старейшини да се съгласят да се депонира част от боклука на София Карлово ще получи финансиране за 11 свои екологични и инфраструктурни проекта, част от които залежават поради липса на пари.

Дали балите с битовите отпадъци на столицата ще потеглят към Карлово, ще се реши на извънредна сесия на Общинския съвет във вторник следващата седмица (17 октомври). В сряда се очаква премиерът Сергей Станишев да бъде гост на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
fallback