fallback

Преглед на печата за 10 октомври

08:15 | 10.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбата на флота ясна до дни
в. Стандарт
До 10 дни ще е ясна стратегията за продажба на Параходство "Български морски флот", научи "Стандарт". В момента експерти обсъждат всички варианти за приватизацията на БМФ, потвърди транспортният министър Петър Мутафчиев. Едва след това избраното като най-добро предложение ще бъде обсъдено и от правителството.
Министърът отрече информацията, че италианската авиокомпания "Еър Уан", кандидат за "България ер", е оказвала натиск за изхода от приватизацията на националния превозвач.
Пак авария в Козлодуй
в. Сега
Радиоактивен разтвор е изтекъл при авария по време на годишния планов ремонт на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", съобщи вчера БТА. След пробив в топлообменен апарат в тръбопровод, разположен в турбинна зала, е попаднал радиоактивен разтвор от системата за дезактивация, уточниха от пресцентъра на атомната централа снощи. Няма замърсяване и облъчване на персонал, категорични са от АЕЦ. За разследване на случая е назначена комисия и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране.
Закъсалата БДЖ купува още 25 мотриси "Сименс"
в. Сега
Въпреки трагичното си финансово състояние и окаяните жп трасета БДЖ ще трябва да плати още 106 млн. евро, за да получи нови 25 електрически мотриси от "Сименс". Това съобщи вчера транспортният министър Петър Мутафчиев. Договорът, подписан на 7 януари 2005 г. от предишния министър на транспорта - Николай Василев, предвиждаше немската компания да достави на БДЖ 25 дизелови мотриси "Дезиро" срещу 87 млн. евро. Сделката обаче включва и клауза, според която веднага след изпълнението на първата поръчка "Сименс" ще произведе и достави други 25 електрически мотриси срещу 106 млн. евро. Договорът не може да бъде анулиран, защото предвижда огромни неустойки. "Сега преговаряме с немците за удължаване на срока на изплащане, който е 12 години", каза вчера Мутафчиев.
Кадастърът на София тръгва за най-търсените имоти
в. Дневник
Кадастърът на София най-после може да тръгне, след като държавната агенция пусна търговете за кв. "Люлин" и "Младост", а до седмици трябва да излязат обявите и за районите Панчарево и "Витоша", в който са Бояна, Драгалевци и Симеоново. На практика се обхваща близо една четвърт от територията на София с най-активния пазар на имоти, каза директорът на Агенцията по кадастъра Цветен Боев.
В момента градът има кадастър за по-голямата част от територията, но той е неточен и не отразява действителността. Въз основа на кадстралния регистър се издават скиците на имотите, които са задължителни за всички разпоредителни сделки с тях.
Строежът на “Люлин” започва до месец
в. Стандарт
До края на ноември ще бъде направена първа копка на магистрала "Люлин", съобщи изпълнителният директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев в Радомир. Шосето, което трябва да отклони автопотока от кв. "Княжево" през селата Големо и Мало Бучино, трябва да бъде готово за 36 месеца и да влезе в експлоатация до края на 2009 г. Договорът за строителство обаче все още не е в сила заради забавяне на избора на консултант по проекта, обясни Георгиев.
"Терем" влиза в дружество за плаващи казина и хотели
в. Дневник
Шведската компания "Оушъник криейшънс" (Oceanic creations) и варненското подразделение на военното дружество "Терем" - "Флотски арсенал", ще създадат до края на месеца съвместно предприятие за производство на панели за построяване на плаващи казина, хотели и складове. Това съобщи в понеделник министърът на отбраната Веселин Близнаков. Планираните инвестиции във военното дружество са около 60 млн. евро. Шведската компания предлага да организира производство на място във "Флотски арсенал", като предостави собствено ноу-хау, технологичното оборудване и обучи персонал. Финансирането се очаква да бъде осигурено от скандинавски банки и от Световната банка.
Бившият оръжеен завод "Бета" пуска машини за строителството
в. Дневник
"Бета индъстрийс корпорейшън" - Червен бряг, ще пусне в производство многофункционална строителна машина "Галмак 115", съобщи Татяна Тодорова, началник на отдел "Маркетинг" в предприятието. Тя уточни, че продуктът е съвместна разработка с италианската компания "Тесмек" (Тesmec), която ще доставя кабината, двигателите, колелата, кормилните уредби и елементите по хидравликата. Бившият оръжеен завод ще произвежда всички останали възли и елементи по металната част - шасита, стрели, радиатори и други, обясни Тодорова. Цената на изделието е приблизително 151 хил. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
fallback