fallback

МФ готово за работа с водещи организации в областта на вътрешния одит

Според министър Орешарски сред предизвикателствата пред бъдещото развитие на системата на Държавния вътрешен финансов контрол у нас е осигуряването на ефективен вътрешен одит на Структурните фондове на ЕС

15:04 | 09.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Министерство на финансите (МФ) има готовност и желание за сътрудничество с водещи организации в областта на вътрешния одит. Това заяви днес министърът на финансите Пламен Орешарски по време на провежданата в София Международна конференция по вътрешния одит в публичния сектор.

Подобна конференция се провежда за първи път в България, като е организирана от Института на вътрешните одитори с подкрепата на проект „Инициатива отворено управление“ на Американската агенция за международно развитие и на Делегацията на Европейската комисия в България.

Според министър Орешарски сред предизвикателствата пред бъдещото развитие на системата на Държавния вътрешен финансов контрол у нас е осигуряването на ефективен вътрешен одит на Структурните фондове на ЕС. Тук идва и ролята на министерството, което след приемането на нормативната уредба в областта на вътрешния одит в публичния сектор трябва да осигури активното му и цялостно прилагане, обучение на вътрешни одитори и тяхното професионално развитие.

Към настоящия етап конкретен приоритет за България във връзка с изпълнение на препоръките от Мониторинговия доклад на Европейската комисия от месец септември е подобряването на капацитета на звената за вътрешен одит в институциите, отговарящи за управлението на Структурните фондове.

„Постигането на напредък в тази област е въпрос на осъзната необходимост за гарантиране на ефективно усвояване на националните средства и фондовете на ЕС и защита на интересите на данъкоплатците, а не просто мярка, която следва да изпълним във връзка с изискванията на Европейската комисия“, казва Пламен Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
fallback