fallback

Преглед на печата за 7 октомври

10:00 | 07.10.06 г.

Овчаров готви програма за преструктуриране на енергийния отрасъл в. Дневник

До три месеца трябва да бъде готов анализ за цялостното преструктуриране на енергийния отрасъл. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на семинар в Боровец на тема "Програма за развитие и преструктуриране на търговските дружества".Един от вариантите е да се създаде енергийно дружество-гигант, в което да влязат всички държавни дружества монополисти - НЕК, "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", мини "МарицаИзток", ТЕЦ "Марица Изток 2", каза министърът. Ако бъде избран този вариант, е необходимо преди това да приключи преструктурирането на НЕК и "Булгаргаз", което е свързано с членството на България в Европейския съюз и либерализацията на пазара.По думите на Овчаров България има определена роля в енергетиката на региона и амбицията енергийният отрасъл да остане водещ за нас.

Повече от 1 млн. коли нямат нови номера в. Новинар От началото на месеца 1 269 279 автомобила, които не са сменили старите си регистрационни табели, са служебно спрени от движение. Това съобщи вчера по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румен Петков в отговор на въпрос на независимия депутат Минчо Христов. В националния регистър на моторните превозни средства са регистрирани 2 171 963 пътни превозни средства с регистрационни табели, които отговарят на българския държавен стандарт. От тях 52 834 са колите, сменили табелите си, но не се карат, отчете министърът. До края на май всички автомобили трябваше да сменят старите си регистрационни номера с нови. За да стане това, те трябваше да представят полица за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Това беше начин правителството по заобиколен начин да накара шофьорите да си направят застраховката, тъй като от Европейската комисия ни заплашиха с червен картон, ако не се достигне до 90% обхват на "Гражданска отговорност". През лятото правителството отчете 97% обхват на задължителната застраховка. В края на ноември евроексперти ще правят проверка на презастрахованите автомобили, напомни министър Петков.

Разпродават “Булгартабак” до края на годината в. Стандарт

До края на годината ще бъдат продадени всички тютюневи фабрики от "Булгартабак холдинг". Това обяви шефът на дружеството Христо Лачев. До 20 октомври ще бъде пуснат на борсата "Пазарджик БТ", през ноември ще е конкурсът за "Дупница БТ". През ноември и декември паралелно ще върви и продажбата на дружествата в Сандански, Ямбол и Смолян, а също и на Асеновград и Шумен. Все още няма определен метод за продажбата на "Кърджали БТ" и "Гоце Делчев БТ". В момента се прави становище на ръководството на холдинга за съдбата на пет задгранични дружества - две в Москва, две в Калининград и това в Подолск. Ще се реши дали те да бъдат запазени или ликвидирани. От миналия месец холдингът изнася български цигари и за Австрия, а преди това имаме експорт и в Италия.

10 ВиК дружества на поправителен в. Сега

10 от ВиК операторите в страната отиват на поправителен заради бизнес планове си. По новия закон те трябва да изготвят за първи път 3-годишен план и да предложат цени, по които искат да продават водата. Сред по-големите дружества, които ще трябва да преработят плановете си, са Бургас, Русе и Сливен, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според източници от комисията един от слабите моменти са надценените водни загуби. Ако се вярва на това, което рапортуват ВиК дружествата, те никога няма да стигнат заложените за след 10 години нива на загуби. Хората на Константин Шушулов поискали също водните оператори да ограничат разходите си. Заплатите на директорите например ще могат да се повишават най-много с 5 на сто спрямо досегашните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
fallback