fallback

AES ще строи ветроенергиен парк край Каварна за 170 млн. евро

Проектът се осъществява съвместно с българо-германската Гео Паур; очаква се да бъде завършен през 2008 г.

18:00 | 06.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

AES България, която разработва проекта “Ей И ЕС Марица Изток 1”, ще участва в изграждането на ветроенергиен проект край Каварна в партньорство с българо-германското дружество Гео Пауър ООД. Стойността на проекта, който в момента е в процес на развитие, е около 160-170 млн. евро, съобщи за Investor.bg Питър Литгоу, изпълнителен директор на AES България. „Очакваме турбините с мощност 120 мегавата да влязат в експлоатация през 2008 г.“, допълни Литгоу. Ветроенергийният парк ще бъде изграден върху парцел на Геопауър, като част от проекта ще се намира и върху земя, която е общинска собственост. От AES очакват чрез реализацията на проекта произведената екоенергия да спестява годишно от 250 000 до 280 000 тона въглеродни емисии. В близост до Каварна вече се подготвя и друг подобен проект, който получи  сертификат за инвестиция първи клас от Българската агенция за инвестиции. Стойността му е 92 млн. лв., а инвеститор - „Калиакра Уинд Пауър” АД, което е смесено дружество между българската фирма „ИНОС 1” ООД и японската корпорация „Мицубиши Хеви Индъстриз”. Според Джон Ботъмли, директор на ветроенергийния проект на AES България, инвестицията в Каварна съвпада със стратегията на компанията да развива проекти за енергия от вятър в Европа, „особено на пазари, където в бъдеще се очаква висок ръст“.

AES е една от най-големите световни енергийни компании, с приходи за 2005 от 11 млрд. долара. Генераторните и електропреносни съоръжения на групата в 26 страни по света имат общ капацитет за обслужване 100 млн. души, подчертават от компанията.

Що се отнася до Гео Пауър, това е частна компания, член на Германо-българската индустриално-търговска камара, и е основана през 2003 г. Предметът на дейност на дружеството е търговско представителство, посредничество и агентство на местни и чуждестранни физически и юридически лица, проектиране, консултации и инженерингова дейност и др. Паркът в Каварна ще е пилотният проект на Гео Пауър в сферата на развитието и реализацията на инвестиции за добиване на енергия от вятър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
fallback