fallback

Половин милион лева набра за ден новият фонд на Карол

Така управляващото дружество има право да започне изчисляването и на цена за обратно изкупуване на дялове

15:14 | 05.10.06 г.

Дялове за 534 хил. лв. бяха закупени от инвеститори в първия ден от публичното предлагане на договорен фонд "Адванс Източна Европа", съобщиха от дружеството. Надхвърлянето на сумата от половин милион лева привлечени активи дава право на управляващото дружество "Карол капитал мениджмънт" да започне изчисляването и на цена за обратно изкупуване на дялове. Тя ще бъде обявявана два пъти в седмицата – всеки вторник и петък.

Стойността на дяловете на ДФ "Адванс Източна Европа" се изчислява в евро. Инвеститорите могат да закупят дялове в евро или в лева по фиксинга на БНБ. Фондът няма да разпределя годишен дивидент, а инвеститорите могат да реализират увеличената стойност на инвестицията си, като продадат притежаваните от тях дялове или част от тях.

Новият фонд на Карол е първият, който инвестира активите си на нововъзникналите пазари в Източна Европа. Първоначално "Адванс Източна Европа" стартира с портфейл в 6 държави - България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Русия и Украйна. Стратегията на фонда е да инвестира в акции, включени в основните борсови индекси на нововъзникналите пазари в Източна Европа. При нормални условия фондът ще инвестира предимно в акции на водещите компании от региона - над 75% от активите си. Около 10% от активите ще бъдат инвестирани в по-малки компании, които не са компоненти на основните борсови индекси, но притежават потенциал за дългосрочен растеж. В случай на положителна промяна в конюнктурата на пазара, фондът може да разшири обхвата си, като вложи част от активите си и на борсите в Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
fallback