fallback

Борсата представи две нови компании

София Комерс – Заложни къщи очаква печалба от 800 хил. лв. за 2007 г., а Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ ще увеличава отново капитала си

12:10 | 03.10.06 г.

Йоско Хинков (на горната снимка) и Васил Беломоров (долу вдясно). Снимки: Investor.bg

Ново представяне на публични дружества организираха днес от Българска фондова борса АД. На специална церемония изпълнителните директори на Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ и София Комерс – Заложни къщи АД Васил Беломоров и Йоско Хинков символично удариха камбаната за началото на борсовата сесия и обявиха плановете за развитие на компаниите си. Основните акционери във Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ са Мел Инвест Холдинг АД Ем Ай Ей ЕООД. Според Васил Беломоров към настоящия момент дружеството притежава 10 500 дка земеделска земя, като средната покупна цена е 186 лв./дка.

С оглед на предстоящите си инвестиции фондът възнамерява да предприеме ново увеличение на капитала. Приоритет за дружеството е Северна България, но ще се купува земя и в други райони на страната. Нови заложни къщи пък ще открива София Комерс – Заложни къщи АД с набраните средства от първичното си публично предлагане. Дружеството ще предложи 400 хил. привилегировани акции по емисионна цена от 5,00 лв. Йоско Хинков съобщи, че по последни данни дружеството има 120 заложни къщи и ще открие нови 20 в София и още 10 в по-бедни региони на страната. София Комерс – Заложни къщи планира и компютъризиране на софийските си офиси, което ще даде възможност на полицията за онлайн достъп до регистрите на компанията при поискване. Според Хинков очакваната печалба за настоящата година е 400 хил. лв., а за 2007 г. - 800 хил. лв. „За 2008 г. предвиждаме 5 млн. лв. оборот и 1 млн. лв. печалба“, допълни той. IPO-то на София Комерс – Заложни къщи ще се осъществи в рамките на девет дни или седем търговски сесии, но при записване на цялото количество предварително пласирането ще се счита за приключило. Ако увеличението на капитала е успешно, дивидентът, който ще носи всяка една от привилегированите акции, обект на публичното предлагане, ще бъде 0,40 лв. на акция за 2006 г. и 0,75 лв. за всяка една от годините между 2007 и 2015 г.

Свързани компании:

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
fallback