fallback

БФБ-София ще изчислява финансови коефициенти за компаниите

Ще се изчисляват Цена/Печалба, Цена/Приходи от продажби, Цена/Счетоводна стойност, Възвръщаемост на собствения капитал и Възвръщаемост на активите

13:44 | 02.10.06 г.

От днес, 2 октомври, БФБ-София АД започва изчисляването на финансови показатели (коефициенти) на компании, регистрирани за търговия на Официален пазар на акции, сегменти “А” и “B”, съобщиха от институцията.

Финансовите коефициенти, които ще се изчисляват, са Цена/Печалба, Цена/Приходи от продажби, Цена/Счетоводна стойност, Възвръщаемост на собствения капитал и Възвръщаемост на активите.

От 16 октомври финансовите показатели ще се визуализират на сайта на борсата след въвеждане на код на дадено публично дружество (регистрирано за търговия на Официален пазар на акции, сегменти “А” и “B”) в прозореца „БФБ код”.

В периода до 16 октомври борсата ще показва финансовите коефициенти във форума си.

Методология на изчисляване

Цена/Печалба (P/E) = Цена на акция (Р) / Нетна печалба на акция (ЕPS)

При изчисляването на коефициента се използват среднопретеглената цена от последната борсова сесия, на която са се търгували акциите на дружеството, и нетната печалба на дружеството за последните четири тримесечия. При консолидираните отчети се взима само нетната печалба, която принадлежи на групата.

Цена/Приходи от продажби (P/S) = Цена на акция (Р) / Приходи от продажби на акция (S)

При изчисляването на този коефициент също се използват среднопретеглената цена от последната борсова сесия, на която са се търгували акциите на дружеството, както и приходите от продажби на дружеството за последните четири тримесечия. При банките вместо приходи от продажби се използва нетен доход от лихви и дивиденти, а при застрахователните дружества - вместо приходи от продажби се използва премиен приход.

Цена/Счетоводна стойност (Р/В) = Цена на акция (Р) / Счетоводна стойност на акция (В)

Собственият капитал при изчисляването на знаменателя на съотношението Р/В е този от последния отчет, като при консолидираните отчети в собствения капитал не се включва малцинственото участие.

Възвръщаемост на собствения капитал (ROE) = Нетна печалба / Собствен капитал

При изчисляването на коефициента се използват средноаритметичната стойност на собствения капитал според последния отчет и отчета една година назад, както и нетната печалба за последните четири тримесечия. Особеност при консолидираните отчети е, че се взима само нетната печалба, която принадлежи на групата. При консолидираните отчети в собствения капитал не се включва малцинствено участие.

Възвръщаемост на активите (ROA) = Нетна печалба / Общо активи

Стойностите на двата компонента на този показател се изчисляват аналогично на показателя Възвръщаемост на собствения капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback