fallback

Роял Патейтос ще продължи да плаща санкции за замърсяване

Ежемесечната санкция от 2 325 лв. е наложена през ноември 2005 година за превишаване на определените норми за биологична потребност от кислород, общ азот, общ фосфор, растителни масла и мазнини в отпадъчните води

14:54 | 27.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Възобновена е санкцията на Роял Патейтос АД за замърсяване на р. Клисурчица с отпадъчни води, съобщиха от Софийската регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Ежемесечната санкция от 2 325 лв. е наложена през ноември 2005 година от инспекцията за превишаване на определените норми за биологична потребност от кислород, общ азот, общ фосфор, растителни масла и мазнини в отпадъчните води, формирани от дейността на фабриката за производство на бланширани, полуизпържени и дълбоко замразени картофи.

Начисляването на санкцията е спряно от август 2006 година поради временно преустановяване на производствената дейност, предизвикано от авария в котелното отделение. Дружеството писмено е уведомило РИОСВ-София за възобновяване на производствената дейност на фабриката от 18 септември 2006 година.

Съгласно Закона за опазване на околната среда, начисляването на текущата ежемесечна санкция на дружеството е възобновено със заповед на директора на инспекцията, считано от 18 септември 2006 до преустановяване на замърсяването, или констатиране на нови стойности на замърсяване.

В края на месец юли Роял Патейтос издаде емисия корпоративни облигации на стойност 3 млн. евро, с част от които възнамерява да финансира реконструкцията и разширяването на плантацията в с. Белчин по програма САПАРД.

Роял Патейтос АД е основано през 1996 година в с. Белчин, община Самоков. Компанията е водещ производител на бланширани и замразени картофи в страната с пазарен дял около 30%. Мажоритарен собственик е Global Finance с дялово участие от 55 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
fallback