fallback

Влизаме в ЕС без предпазни клаузи

Европейската комисия обаче ни налага най-строги условия

16:27 | 26.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (EK) днес даде зелена светлина България и Румъния да се присъединят към Европейския съюз на 1 януари 2007 година без предпазни клаузи, но при най-строги условия, предадe DPA. 

„България и Румъния имат значителен напредък и ще избегнат отлагането на членството в Общността. Заключението ни е, че и двете страни имат възможност да приемат правата и задълженията на европейското членство от 1-ви януари 2007 г.“, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо, цитиран от електронното издание на „Гардиън“.  Все пак има условия 

ЕК обаче предупреждава двете страни, че ще им бъдат наложени търговски и финансови санкции, ако забавят реформите.

Комисията иска бързи действия от България и Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Двете страни трябва да подобрят стандартите в сигурността на храните и да създадат действаща система за разпределяне на земеделските субсидии. 

Новите членки ще са длъжни да подготвят доклади за напредъка в проблемните области на всеки шест месеца. Ако няма очевиден прогрес, страните ще рискуват да загубят милиарди от неполучени евросубсидии. 

Според анализатори на агенция Bloomberg влизането на България и Румъния в ЕС, което е второто голямо разширяване на Общността към страните от бившия Съветски блок, ще установи основани на пазарната логика правила за развитието на икономиките там – като се започне от енергийния и транспортния сектор и се стигне до телекомуникациите и финансовия свят.  Най-бедните държави

Румъния, чието население е 22 млн. души, и България (8 млн. души) ще са двете най-бедни държави в Европейския съюз, коментира Дойче Веле. Брутният им вътрешен продукт на глава от населението е едва една трета от средния размер на този показател в страните членки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
fallback