fallback

Над 3,7 млн. чужденци са посетили България до края на август

През лятото у нас са почивали 2,8 млн. чуждестранни граждани; за реклама на България в ЕС са нужни 15 млн. лв.

15:28 | 26.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

България е посетена от 3 716 193 чужди граждани (без транзитно преминалите) за периода от януари до август тази година. Това е ръст с 5,8 процента спрямо същия период на миналата година, съобщи на пресконференция председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Марио ал Джибури, цитиран от Dnes.bg.

„Намалял е броят на туристите от Германия в цял свят със 7,3 процента заради Световното първенство по футбол, като тази тенденция е засегнала и нашата страна“, уточни Марио ал Джибури. За сметка на това е увеличен броят на туристите от Русия, Великобритания, Ирландия, скандинавските страни, Сърбия и Черна гора.

През летния сезон на тази година - от май до август, страната ни са посетили 2 812 355 чужденци (без транзитно преминалите) и с това се отбелязва ръст от 7,6 на сто спрямо същия период на миналата година. С цел почивка и ваканция в България са били 2 524 107 чужденци, което е ръст от близо 8, 3 на сто спрямо същия период на миналата година.

По предварителни данни приходите от международен туризъм за първите седем месеца на годината са 1,16 млрд. евро, което с 4,62 на сто повече от периода на 2006 г.

Общо 2 703 556 пътувания са реализирали българите в чужбина през периода януари - август на тази година по всички видове цели, уточниха от ДАТ. Освен подобряването на инфраструктурата, за да се развива туризмът у нас, е необходимо изработването и на стратегия, отбелязаха от бранша. Според Марио ал Джибури тази стратегия трябва да бъде написана с помощта на участниците в сектора. Той отбеляза, че трябва да бъдат използвани всички възможности за повишаване качеството на услугата, което не е в добро състояние, а българските университети и колежи да имат възможност да си сътрудничат със световно известни учебни заведения.

Добрите кадри трябва да бъдат задържани в България, посочи още председателят на ДАТ. Той даде за пример Дубай, където има много българи, работещи на мениджърски позиции. Там ги привличат доброто заплащане и възможността за целогодишна работа, поясни Ал Джибури.

България трябва да развива още културния туризъм, спа-туризма и балнеологията, ловния туризъм. Неатрактивен все още е и градският туризъм, за който няма никаква реклама в момента. За да имаме ефективна промоция на страната ни пред цялата Европейска общност, са необходими 15 млн. лева, каза още председателят на Държавната агенция по туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
fallback