fallback

Над 700 млн. евро взима Alstom за строежа на ТЕЦ „Марица Изток 1“

Плановете са новите блокове в централата да работят най-малко по 20 години

13:47 | 25.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Френската енергийна и транспортна компания Alstom е спечелила договор на стойност над 700 млн. евро (около 900 млн. долара) за изграждането на два енергоблока по 335 мегаватав България, съобщи Ройтерс. Договорът е сключен с американската група AES.

Става въпрос за проекта за ТЕЦ „Марица Изток 1“, чието изпълнение ще струва общо 1,4 млрд. долара. Изграждането на новите мощности започна през юни тази година и според договора с Alstom ще приключи през 2009 г.

Компанията ще използва технологиите си за чисто изгаряне и ще осигури двата котела, работещи с пулверизираща горивна система, всеки от по 335 мегавата, двете парни турбини, двата генератора и общия баланс на електроцентралата.

Плановете са новите блокове да работят най-малко по 20 години.

Финансирането на проекта се осигурява от консорциум, включващ Европейската банка за възстановяване и развитие, банка Calyon, BNP Paribas и ING. Германската и френската агенции за експортни кредити и Агенцията за гарантиране на многостранните инвестиции на Световната банка предоставят застрахователно покритие на кредиторите за част от дълга.

След обявяването на сумата по договора акциите на Alstom скочиха с 2,06% в Париж до ниво от 74,30 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
fallback