fallback

Преглед на печата за 25 септември

08:19 | 25.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийският канцлер лобирал за продажбата на "Мобилтел"
в. Новинар
Името на България беше замесено в скандал около банката на австрийските синдикати БАВАГ, предадоха международните агенции. Според подробен доклад от март 2003 г. канцлерът Волфганг Шусел е пътувал до София по покана и на разноски на банката. Инициативата за посещението до столицата била на тогавашния директор на кредитната институция Хелмут Елснер.
Времето на визитата съвпада с времето, през което Йозеф Таус, член на ръководството на австрийската народна партия (АНП) и съпартиец на канцлера, се е занимавал с продажбата на дял от българския мобилен оператор "Мобилтел". Таус е проучвал възможностите за сделка по поръчение на БАВАГ. Скоро след посещението на канцлера Шусел у нас мобилният оператор е продаден на "Телеком Аустрия" за 1,6 млрд. евро.
ЕС поставя 6 условия на България заради мафията
в. Сега
България и Румъния ще бъдат приети на 1 януари 2007 г. в ЕС, но ще трябва да се отчитат на всеки 6 месеца, става ясно от проектодоклада на Европейската комисия, съобщи Би Би Си.
За разлика от Румъния България изостава в борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи на властта. ЕК поставя на София 6 условия, за чието изпълнение е поставен срок - 31 март. Нужни са "незабавни действия и нови усилия", пише в доклада. Ако условията не бъдат изпълнени, ще се пристъпи към предпазните клаузи.
София ужилена със 100 милиона
в. Стандарт
София е ужилена поне със 100 млн. лв. от скандалната общинска фирма "Софийски имоти". Това потвърди кметът Бойко Борисов пред "Стандарт" вчера. 60 млн. лв. са потънали само в смесени дружества като "София сити къмпани" и "Парк Мария Луиза".
Голямото ужилване е по схемата продажба на супер скъпи имоти за жълти стотинки или включването им с капитала на смесени дружества, коментира Борисов. Разликите между пазарните цени и тези, на които са се продавали имотите, са огромни. Магазин на бул."Витоша" е бил харизан за 14 700 лева. А сега общината продава търговско помещение на "Кърниградска" от 17 кв. м за 2300 евро на квадрат. Отделно най-апетитните парцели в Борисовата градина, Южния парк и на други места в столицата са включени в капитала на смесени дружества и са потънали в тях.
Здравната каса би тревога: 1 милион души без вноски
в. Сега
Броят на българите без здравни вноски расте, въпреки че от началото на годината неосигурените не могат да получават безплатна медицинска помощ. "Тенденцията е тревожна", каза пред "Сега" директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Към края на август броят на неосигурените е бил 1 040 660 души, показва справка на НОИ. През февруари хората без вноски бяха намалели до 917 000, т.е. за половин година са се увеличили със 120 хиляди.
Паяците вдигат и бронирани коли
в. Стандарт
 
4 нови паяка ще купи общинска фирма "Паркинги и гаражи", съобщи вчера шефът й Николай Александров. Старите коли се чупели, тъй като не били пригодени за тежки автомобили. Четирите нови паяка обаче ще бъдат подсигурени за джипове, а единият дори може да качва бронирани коли. Те се очаква да струват около 515 000 лв. Ще вземем и две нови платформи за около 130 000 лв. С тях ще подменим тези на турските паяци, които са купувани преди 4 г., но са пригодени за жигули и запорожци, посочи Александров. Той категорично отрече, че негови екипи вдигат избирателно коли. Шефът твърди, че ако хване негови хора в нарушение, се отнасял много строго.
Интрастат накара фирмите масово да правят е-подписи
в. Сега
 
24% от фирмите, регистрирани по ДДС, или всяка пета, вече подават месечните си данъчни декларации, подписани с електронен подпис. Това сочат данните към юни 2006 г. от доклада на фондация "Приложни изследвания и комуникация" "Е-България 2006". През миналата 2005 година едва 2.4% от фирмите са притежавали електронен подпис, а тези, които са възнамерявали да си купят сертификата, са били 48.7%, сочат данните. В началото на 2006 г. фирмите с е-подпис са вече 21%.
Електронният подпис съществува от над 5 години и най-вероятната причина за масовия интерес напоследък към него е въвеждането на системата Интрастат, която ще замени сегашните митнически декларации от 1 януари 2007 г. Някои от услугите, предлагани от Националната агенция по приходите по Интрастат, на практика са недостъпни по друг начин освен по електронен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
fallback