fallback

Започна изграждането на завода за джанти на Montupet в Русе

Заводът ще бъде готов след три години, първоначално в него ще бъдат вложени 70 млн. лв.

17:08 | 24.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Френската компания Montupet започна строежа на завода си в Русе, в който ще се произвеждат алуминиеви автомобилни части за световните марки Рено, Пежо, Ауди и Форд.

Заводът се изгражда „на зелено“ и се предвижда да бъде завършен за срок от три години. Инвестицията на компанията, която получи сертификат за инвеститор първи клас, възлиза на 70 млн. лв.

Първоначално компанията ще разкрие 500 работни места. На по-късен етап се очаква този брой да достигне 1500. Държавата и русенската община ще вложат в развитие на инфраструктурата около 12 млн. лв. Ще бъдат изградени водопровод, канализация и пътища до зоната, където ще бъде реализиран инвестиционният план.

Програмата на Montupet предвижда изграждането на нова производствена мощност за двигатели, шасита, джанти и спирачни системи. Целта е той да стане главното производствено звено на компанията в Европа.

Заводът ще се намира в северозападната част на Индустриалния парк до Русе. Общата му площ ще бъде 140 000 кв. м. Проектът е насочен към задоволяване на нуждите на производителите на автомобили и техните доставчици в Централна и Източна Европа.

Според съобщение на икономическото министерство проектът е част от една по-мащабна концепция за инвестиция, при чието реализиране се очаква да се застроят допълнително 60 000 кв. м площ, а общата сума на инвестициите да достигне 80 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
fallback