fallback

Преглед на печата за 22 септeмври

09:44 | 22.09.06 г.

Максималната пенсия скача на 490 лева в. Стандарт Максималната пенсия ще бъде увеличена от 455 лв. на 490 лв. Това предвижда проектът на бюджет за 2007 г., който беше разгледан вчера на заседание на политическия съвет на управляващата коалиция. Предстои да се уточни датата за вдигане на всички пенсии, но вероятно ръстът ще бъде с 6,8%. Заетите в бюджетната сфера догодина ще се увеличат с 3 хил. до 487 хил. души, сочат разчетите за харчовете на държавата през следващата година. Бюджетните заплати ще бъдат вдигнати с 8% от средата на 2007 г. Като се махне очакваната инфлация, доходите на заетите в бюджетната сфера ще нараснат реално с 3,5%. Минималната работна заплата да се увеличи на 170 лв., предлагат в проектобюджета. Но сред управляващите има съгласие минималното възнаграждение да бъде вдигнато на 180 лв. Увеличаване на обезщетенията за майчинство от 160 лв. на 170 лв. се предлага с бюджета за следващата година. Лошите кредити се увеличават в. Стандарт

Делът на просрочените кредити продължава да се увеличава, достигайки 1,03% от общия брой отпуснати заеми. Това показва доклад на изследователската група Industry Watch. През второто тримесечие на 2006 г. жилищният кредит е нараснал с 347 млн. лв. спрямо 213 млн. лв. за първото тримесечие и 264 млн. лв. за последната четвърт на миналата година. За пръв път цените на жилищата растат с темпа на ръста на икономиката, а БВП и заплатите се вдигат по-бързо от цените във всички големи градове без София, посочва докладът.

 

Отпадна лимита за варене на домашна ракия в. Новинар

Отпада изискването селските казани за варене на ракия да произвеждат без акциз до 10 хектолитра чист алкохол годишно, което е 2500 л 40-градусова ракия. Това реши парламентът, като прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Преди ден от Националната лозаро-винарска камара се обявиха против искането на депутатите от БСП да отпадне лимитът в един селски казан да се варят до 2500 л домашна ракия за година. Образованието и здравеопазването ще са приоритетните сектори в Бюджет 2007 г. Това е записано в доклад на финансовия министър Пламен Орешарски, който се разглежда от управляващата коалиция. 3а образование ще бъдат заделени с 300 млн. лв. повече от миналата година, а за здравеопазване - с 273 млн. лв. повече.

Междинни изпити за кандидат-шофьорите в. Сега

В новата наредба за обучението на кандидатите за шофьорска книжка се предвиждат междинни изпити още докато трае шофьорският курс, научи "Сега". Освен увеличението на часовете по кормуване от сегашните 24 на 32 часа в проекта има и предложение при по-млади кандидати на изпита пред ДАИ да присъства и родител, който сам да се увери в шофьорските способности на детето си.

Новата наредба ще е готова до края на октомври и много организации все още изпращат предложенията си в транспортното министерство. Запазват се сегашните 40 часа за теоретично обучение. Увеличаването на часовете по кормуване обаче ще вдигне и цените на шофьорските курсове, защото един час излиза по около 15 лева. При сегашните 24 часа кормуване в големите градове курсът струва средно 300-350 лева. Таксата може да стигне и до 450 лв., ако часовете по кормуване се увеличат. Отделно от това има и такса от 40 лева за явяване на изпит и в случай, че курсистът бъде скъсан и взима допълнително часове по кормуване, цялото обучение отива над 500 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
fallback