fallback

Очаква се ИКТ секторът да достигне 2,4 млрд. евро през 2007 г.

За да бъде обаче растежът на сектора устойчив, е нужна дългосрочна и последователна политика, която все още не е реалност

12:14 | 21.09.06 г.

Българският сектор на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) се очаква да достигне 2,4 млрд. евро през 2007 г., стана ясно от доклад на ИКТ Клъстер България на проведената днес трета кръгла маса за информационни и комуникационни технологии. За сравнение – ИКТ пазарът през 2003 г. възлезе на 1,4 млрд. евро.

Към края на 2005 г. делът на ИКТ сектора в брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е 10 на сто. По думите на Георги Брашнаров, член на УС на ИКТ Клъстер, този дял в страните от ЕС рядко надминава 5 на сто.

На фона на страните от Централна и източна Европа (ЦИЕ) обаче оборотите на ИКТ сектора в България са все още ниски. От 6 страни в ЦИЕ – Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения към 2005 г. изпреварваме единствено последната по размер на пазара на Информационни и комуникационни технологии. Докато ИКТ пазарът в България към края на 2005 г. е 2 млрд. евро, то в Чехия той е 5,8 млрд. евро, в Унгария е 6,4 млрд. евро, в Полша - 14,5 млрд. евро, в Румъния е 4,4 млрд. евро, Словакия – 2,3 млрд. евро, а в Словения е 1,5 млрд. евро.

Брашнаров заяви още, че бумът в сектора се дължи предимно на растежа в телекомуникационния пазар, като в информационния сектор преобладават доставките на хардуер, който е с ниска добавена стойност. Освен това мажоритарен клиент на компаниите в областта на информационните технологии е държавата.

Председателят на ИКТ Клъстер Петър Статев заяви, че очевидно ИКТ секторът се развива, но въпросът е дали този растеж е устойчив. За да бъде това реалност, на България е нужна дългосрочна и последователна политика в областта, за да може по думите на съпредседателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Саша Безуханова България да се превърне в лидер в областта на високите технологии в Югоизточна Европа.

Статев обобщи, че ИКТ секторът на този етап не е достатъчно конкурентоспособен и призова за данъчни облекчения за компаниите и специалистите в бранша. „За да може ИКТ пазарът да генерира растеж в бъдеще, трябва да се намери механизъм за постигане на консенсус между фирмите в сектора и държавата“, каза той. Според него България разполага с ограничени човешки ресурси и затова са нужни иновации и креативност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 05.09.22 г.
fallback