fallback

Проникнаха в система с лични данни в офиса на НАП-Сандански

Служителка в агенцията била помолена и се съгласила да предостави защитени от закона данни на активист от ОМО "Илинден"

16:38 | 19.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Проверка на главна дирекция “Инспекторат и контрол по сигурността” на Централно управление на Националната агенция за приходите (НАП) е показала, че в офиса на агенцията в Сандански на 9 септември (събота) е имало нерегламентиран достъп, съобщиха от НАП. Източници на Investor.bg от агенцията потвърдиха изнесената по-рано днес информация от полицията в Благоевград, че става въпрос за незаконно проникване в сградата на териториално звено на НАП-Сандански на активиста на ОМО “Илинден” Ботьо Тиков заедно с началника на отдел “Проверки и ревизия” Васка Николова.

Николова е обяснила, че е била помолена да предостави информация от системата на агенцията за жител на столицата, което освен нарушение на охранителния режим в институцията, представлява и престъпление по смисъла на Закона за защита на личните данни. В момента се изготвя пълен доклад по случая, обясниха от НАП, като допълниха, че извършената проверка е установила още, че има пропуски, свързани с изнасяне на служебна информация и нерегламентиран достъп до системата ЕСГРАОН от служител на агенцията в Благоевград.

От агенцията подчертаха, че ще бъде засилен контролът на достъпа и ползването на информация от системата ЕСГРАОН, както и за гарантиране на правомерното ползване на служебна информация. Във връзка с констатираните нарушения са предложени и дисциплинарни наказания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
fallback