fallback

Д-р Л. Браун: Западният модел на потребление няма да работи в бъдеще

През 2031 г. потреблението на хартия само в Китай ще изпреварва в пъти производството и горите ще бъдат изсечени, прогнозира президентът на Института по политика на Земята

14:06 | 15.09.06 г.

Д-р Браун е определен като един от най-влиятелните мислители на света. Снимка: ТheGreenguide.com

Ако китайската икономика продължи да се развива със сегашните си темпове (с растеж от 8 на сто и повече), до 2031 г. средният доход на човек от населението в Китай ще е същият като този в САЩ, което ще превърне най-многолюдната страна в най-големия консуматор в света. Така през 2031 г. потреблението на хартия само в Китай ще изпреварва в пъти производството, което би довело до изсичане на горите. Това заяви президентът на Института по политика на Земята д-р Лестър Браун по повод излизането на неговата книга в България „План Б 2.0: Да спасим планетата от стрес и цивилизацията в беда“, засягаща световните екологични и социални проблеми.

Чрез "План Б 2.0" д-р Браун лансира идеята за т.нар. eкологично устойчива икономика и за въвеждането на концепцията за екологично устойчиво развитие.

Докато в миналото САЩ са били най-големият потребител на суровини като алуминий, стомана и др., то днес те изпреварват Китай само по потребление на гориво. През 2031 г. колите в Китай ще се увеличат до 1,1 милиарда, които ще потребяват 99 млн. барела петрол на ден. За сравнение, дневното световно потребление на петрол днес е около 84 млн. барела.

Според Браун положителен изход от задаващата се криза е възможен и с настоящите технологии и то само за едно десетилетие.

Д-р Браун заяви, че това, което може да се научи от китайския пример, е че западният икономически модел на потребление няма да работи в бъдеще. Предизвикателството пред човечеството е да се развие нова икономика – основана на възобновяемите енергийни източници, рециклиране на отпадъците и икономисване на енергийните ресурси. Един от най-издаваните автори в света посочи като пример в това отношение икономиките на Исландия и Холандия, както и хибридните коли на японския автомобилен производител Toyota.

Така например в Амстердам 1/3 от всички пътуващи използват велосипедите като превозно средство, а 85% от домовете в Исландия използват геотермичните ресурси за отопляване на своите жилища. Д-р Браун допълни, че ако човечеството премине изцяло на хибридни автомобили, световното потребление на петрол ще се намали наполовина.

Още повече, че по думите му разходите по ликвидиране и поддържане на радиоактивното огнище на една атомна електроцентрала са почти толкова, колкото са и тези по нейното построяване и експлоатация, което прави ядрената енергия икономически неефективна.

"В момента предизвикателството е да изградим една нова икономика и да направим това изключително бързо преди да сме изпуснали онези "крайни срокове", след които икономическата система започва да се разпада", твърди в своите изказвания д-р Браун.

Д-р Лестър Браун е един от най-известните изследователи на околната среда в света, основател на "Worldwatch Institute" и автор на годишните доклади "Състояние на света". Той е един от най-публикуваните автори с 50 книги, преведени на 40 езика. Получил 23 отличия от университети в Европа, Северна Америка и Азия. "Вашингтон Поуст" го определя като "един от най-влиятелните мислители на света", а през 1995 г. справочникът „Кой кой е?“ го избира за един от „50-те велики американци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 14.08.22 г.
fallback