fallback

Пловдивската агенция за приватизация сменя стратегията си за продажби

След 6-месечни съдебни спорове пред финализация е сделката за раздържавяване на 67 на сто от Градски транспорт

16:21 | 14.09.06 г.

Нова стратегия за привличане на купувачи разработва Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП), бе съобщено днес на пресконференция. Необходимостта от създаването на стратегията е предизвикана от предстоящите продажби и нарастващия интерес на инвеститорите. Основните й насоки ще бъдат готови до 25 септември. „Целта ни ще бъде да продаваме възможно най-скъпо и, за да я постигнем, ще намалим изискванията към инвеститорите“, поясни шефът на ПОАП Чавдар Марев.

Сделките, които предстоят, са няколко. На 12 септември Надзорния съвет на ПОАП реши да предложи за продажба общинска фирма Ритон. Началната цена за 100 процента от капитала на Ритон е 2,3 млн. лв. Инвеститорът ще трябва да направи инвестиции минимум за 1 млн. лв., да поддържа най-малко 30 работни места, както и да запази предмета на дейност на това търговско предприятие за пет години. Собствеността на Ритон е доста обременена и това пречи предприятието да бъде продадено на парче, смятат от ПОАП. Един от ресторантите, който влиза в неговите активи например - Веселото село, е отдадено под наем за срок от 10 години. А в най-атрактивната част от фирмата - 9-декаровата база Арчарица, реститути са си върнали парче от терена, което се пада по средата му. Сред предстоящите продажби е и стара еврейска къща на ул. Бетовен 8, чиято начална цена е 260 000 лв. Междувременно на пресконференцията бе съобщено, че най-сетне, след 6-месечни съдебни спорове, пред приключване е сделката за “Градски транспорт”-Пловдив. Купувач е „Хеброс бус“, който за 67% от капитала на дружеството ще плати 2,8 млн. лв. и за пет години ще направи инвестиции за 48,37 млн. лв. Гарантира се още запазване на 600 работни места за четири години и съхраняване на предмета на дейност за 10 години.

Предстоят преговори с „Хеброс бус“ за последни доуточнения на приватизационния договор. От ПОАП обаче подчертават, че основните клаузи - цена, инвестиции, работни места, срокове на плащане и запазване на предмета на дейност, си остават непроменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 18.08.22 г.
fallback