fallback

Над 2,8 млн. чужденци посетиха България за първите седем месеца

Общо 2,388 млн. от чуждестранните туристи са посетили страната ни с цел почивка и ваканция

19:11 | 07.09.06 г.

В периода януари - юли 2006 г. България са посетили общо 2,845 млн. чуждестранни граждани (без транзитно преминалите), което е с 4,82 на сто повече в сравнение със същия период на 2005 г., съобщиха от Държавната агенция по туризъм.

Общо 2,388 млн. от чуждестранните туристи са посетили страната ни с цел почивка и ваканция през този период. Само за юли се наблюдава ръст от 10.61 на сто спрямо същия месец на 2005 г.

За първите седем месеца на 2006 г. гръцките граждани отново водят класацията по абсолютни стойности с 332 хил. туристи, следвана от Сърбия и Черна гора, Македония, Германия, Великобритания, Румъния, Турция, Русия, Чехия.

Тенденцията на спад на немския пазар, която се наблюдава и през юли, може да бъде обяснена с някои вътрешни и външни неблагоприятни фактори, като прекалените темпове на застрояване на морските ни курорти, несъобразяване с екологични норми по отношение на шума и замърсяване на околната среда, изчерпан капацитет на летищата, недостатъчно добро обслужване и др.

Стабилен е ръстът на туристи от Великобритания, Русия, Скандинавските страни, Украйна. Особено добри темпове на ръст се наблюдават на ирландския, румънския и исландския пазари, като за последния, въпреки малките обеми, може да се каже, че тази година открива България като дестинация за лятна почивка.

Продължаващият спад на израелския пазар от агенцията по туризъм обясняват със сложната политическа обстановка в региона. По предварителни данни приходите от международен туризъм за първите пет месеца на 2006 г. възлизат на 450.1 млн. евро, което с 0.2 на сто по-малко от същия период на 2005 г. Разходите на българските граждани за пътувания в чужбина за петте месеца на 2006 г. са 429.7 млн. евро, или 12.05 на сто повече спрямо същия период на 2005 г.

В броя на туристите от ЕС за България е преодолян лекият спад спрямо останалия свят, основно поради спадовете от Гърция, Германия и др. При положителен ръст от 4.82 на сто в броя на чуждестранните туристи с цел почивка и ваканция в България за седемте месеца, страните от Европейския съюз отбелязват ръст в броя на туристите за България от 1.86%. Общността на Европейския съюз продължава да е най-важният генериращ пазар за международния туризъм на България.

През периода януари - юли 2006 г. българските граждани са реализирали общо 2,256 млн. пътувания в чужбина по всички видове цели, което е с 4.18 на сто по-малко от същия период на миналата година.

Най-много български граждани са пътували в Турция, като тенденцията от миналите месеци на сериозен спад обаче продължава и се задълбочава. България със сигурност през тази година няма да е генериращ пазар номер 2 за Турция. Следват Гърция - 381 хил. пътувания на българи, Сърбия и Черна гора - 262 хил. пътувания, Македония - 141 хил., Германия - 131 хил. пътувания, Румъния и Италия с по 121 и 98 хил. и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
fallback