fallback

Българската пшеница ще поскъпва още, основният купувач е Испания

Средната изкупна цена на хлебната пшеница се е повишила с около 25 лв. за месец; изнесените количества от началото на юли са близо 600 хил. т

10:09 | 06.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на настоящата пазарна година (1 юли 2006 г.) до 3 септември 2006 г. извън страната са реализирани 592 189 тона пшеница, показват данни на Агенция Митници.
 
Около 83% (490 784 тона) от общото количество е насочено за страните от Европейския съюз (ЕС), като основният купувач е Испания. Износът в това направление е стимулиран от безмитната квота за внос на пшеница с произход от България в ЕС, която за периода 1 юли 2006 г. - 30 юли 2007 г. е в размер на 384 хил. тона.
 
Според Дирекция „Маркетинг и регулаторни режими” към Министерство на земеделието и горите активният износ е една от причините за покачването на цените на българската пшеница. Другата е поскъпването на международните пазари.
 
Традиционно най-големите количества на пшеница се експортират през първите 3-4 месеца от пазарната година, когато предлагането е най-високо, след което се наблюдава постепенно отслабване на интензитета на износа, заявиха от Министерство на земеделието и горите. Подобна ситуация се очаква за следващите няколко месеца. Повишаването на цените на пшеницата в световен мащаб се очаква да рефлектира и за в бъдеще върху равнището на българските цени, прогнозират от министерството.
 
По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ), средната изкупна цена на хлебна пшеница за юли 2006 г. е 165 лв./т. През месец август бе регистрирано постепенно покачване на цените на зърното, като в края на месеца цената на хлебната пшеница достигна до средно 180-190 лв./т, а тази на фуражната - до 150-160 лв./т., сочат данните на САПИ. От Асоциацията на хлебопроизводителите посочиха, че цената на хляба в София ще се увеличи с до 10%, което отчасти се дължи на поскъпналата суровина.  
 
“Министерство на земеделието и горите непрекъснато следи развитието на зърнения пазар в страната и е готово при необходимост да предприеме съответните мерки и действия”, увери министър Нихат Кабил. Той уточни, че за момента не се предвижда увеличение на таксите за фитосанитарни сертификати при износ на зърно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
fallback