fallback

Преглед на печата за 6 септември

08:01 | 06.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Божков и Кюлева сред 100-те най-богати в Източна Европа
в. Новинар
 
Собственикът на "Нове холдинг" и на футболния клуб ЦСКА Васил Божков вече е милиардер в зелено, съобщи полското сп. "Впрост". Това го класира на 51-во място в списъка на 100-те най-богати в Източна Европа, изготвян всяка година от списанието. Само преди година Божков беше на 57-о място със $700 млн. Тогава в класацията бяха вдовицата на Илия Павлов, както и Емил Кюлев, който бе застрелян броени дни след публикацията.
 
Тази година Дарина Павлова е извън 100-те, но там е друга вдовица - Весела Кюлева. Нейното състояние е оценено на $400 млн., което й отрежда 94-о място. Класацията се оглавява от руснака Роман Абрамович с богатство от $19,5 млрд.
 
Частни капитали в Пловдивския панаир
в. Стандарт
 
Частни капитали ще влязат в Пловдивския панаир. Държавният дял в дружеството може да падне до 35% след няколко години. Това стана ясно по време на дискусия за бъдещето на панаира, организирана от в. "Стандарт" в Пловдив. Бордът на директорите вече е изготвил стратегия за преструктуриране на компанията. Тя е внесена за одобрение от Министерството на икономиката и енергетиката.
 
Планът предвижда смесено дружество, в което ще участва и общината - чрез апорт на терен или чрез създаване на специално дружество за публично частно партньорство. Първоначално държавата ще запази дял от 51 на сто. Частният инвеститор трябва да увеличи капитала на панаира. Така държавният дял ще се намали, но ще се запази блокираща квота от поне 35 на сто.
 
Оставаме с 24,5% в Бургас - Александруполис
в. Стандарт
 
До 24,5% може да бъде намален делът ни в петролопровода Бургас - Александруполис. Това съобщи строителният министър Асен Гагаузов пред БТВ. Толкова ще държи и Гърция. За Русия остава контролният пакет от 51%. Досега обсъжданото разпределение беше по 33% за всяка от страните.
 
Винетката става 100 лева от догодина
в. Новинар
 
Шофьорите може да плащат по 100 лв. за едногодишна винетка за лек автомобил, научи "Новинар". Увеличението може да стане от догодина или от 2008 г. Промените се обмислят във фонд "Пътна инфраструктура", но все още няма направени разчети с новите по-високи цени. В момента стикерът за лека кола струва 58 лв.
 
Шофьорите на автобуси пък ще плащат 500 лв. за винетка, а за камионите цената на стикера ще се увеличи на 1000 лв. В момента годишните винетки са съответно 322 лв. и 644 лв. Винетките ще се плащат само за автомагистрали, първокласни и второкласни пътища. Сега стикерите са задължителни за цялата републиканска пътна мрежа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 06.09.06 г.
fallback