fallback

Брокери: Химимпорт вече раздвижи търговията на фондовата борса

Освобождаването на средства с цел участие в предстоящото IPO ще продължи и в следващите дни, смятат брокерите

13:36 | 06.09.06 г.

От утре, 7 септември, до 20-ти същия месец ще продължи записването на акции за участие в първичното публично предлагане на Химимпорт. Предлагат се 11,083 млн. акции, като в случай на свръхзаписване основният акционер ще предложи нови 1,95 млн. акции, представляващи 1,5% от капитала на дружеството.
 
Само ден преди началото на подписката се допитахме до петима брокери дали първичното публично предлагане на Химимпорт ще раздвижи търговията на Българска фондова борса?
 
Ето и техните отговори:   Надя Неделчева, ИП Карол АД
 
“Дефицитът на нови компании на БФБ, сравнително големият за българския пазар размер на емисията, мащабите на дружеството предопределят съсредоточаването на значителен интерес в предстоящото IPO на Химимпорт и раздвижване на пластовете на борсовата търговия. През последните дни се наблюдаваха известни разпродажби, очевидно с цел освобождаване на ресурс за участие в първичното публично предлагане на акции на холдинга. Част от инвеститорите обаче видяха в това удобна възможност за влизане.
 
Това вероятно ще продължи и през следващите дни и в този смисъл може да се очаква именно раздвижване на търговията, а не толкова спад на пазара. Движенията на пазара през последните дни безспорно са повлияни от този фактор, но отчасти представляват и корекция на поскъпването от последните два месеца. Обемите на търговия говорят, че освобождаването на ресурс се прави по-скоро от индивидуалните инвеститори. Не смятам, че институционалните инвеститори ще предприемат разпродажби, за да финансират участието си в IPO-то.”
  Северин Въртигов, ИП БенчМарк Финанс АД  
“Предстоящото IPO се чака с огромен интерес от страна на инвеститорите и неминуемо ще доведе до активизиране на търговията и при останалите позиции, въпреки че едва ли можем да се надяваме на ефекта от листването на БТК. Последните дни ясно се вижда как голяма част от борсовите участници освобождават средства за записване на акции от увеличението на Химимпорт. Поради тази причина ще бъдем свидетели на краткотрайна корекция на родните индекси до 18-19 септември. От друга страна, очаквам презаписване на емисията, което ще доведе до пренасочване на средствата от неудовлетворените поръчки към останалите позиции, нов импулс на пазара и съответно покачване на борсовите котировки.”  Никола Цокев, Пощенска банка
 
“Тъй като IPO-то е в навечерието на публикуването на мониторинговия доклад на ЕК, комбинацията от тези две събития ще даде силен тласък на пазара. Интересът към IPO-то на Химимпорт е огромен и то безспорно ще може да се нарече събитието на годината. Очаквам голям интерес към акциите на Химимпорт и на вторичния пазар, който ще бъде удовлетворен от планираната продажба от страна на мажоритарния собственик. Появата на емитент от такъв мащаб със сигурност ще направи борсата по-атрактивна и ще привлече както нови инвеститори, така и нови емитенти. Ефектът от излизането на Химимпорт на БФБ-София се очаква да бъде сравним и дори по-силен отколкото приватизацията на пакета от БТК.”

Красимир Атанасов, ИП Елана Трейдинг  

“За големия интерес към IPO-то може да се съди и по търговията в момента. Инвеститорите са се втурнали да продават различни позиции основно АДСИЦ-ове, за да осигурят средства за участие. Очакванията за презаписване карат участниците да осигурят повече ликвидни средства. Съответно върнатите средства след IPO-то ще се влеят отново в пазара и бързо ще обърнат състоянието в момента.”  

Станимир Съръстов, ИП МакКап Брокерс АД  

“Предстоящото IPO нa Химимпорт вече рaздвижи търговиятa нa БФБ. Немaлко от търгувaните дружествa сa под нaтиск и понижихa осезaемо цените си, след кaто инвеститорите зaпочнaхa дa освобождaвaт ресурс зa учaстие в публичното предлaгaне. Схемaтa нa зaписвaнето нa aкциите от Химимпорт и очaквaниятa зa презaписвaне принуждaвa инвеститорите дa освободят повече ресурс от този, който в действителност сa имaли нaмерение дa използвaт зa IPO-то. В тaзи връзкa нaй-късно до нaчaлото нa октомври очaквaм неизползвaните пaрични средствa отново дa се върнaт нa пaзaрa и дa окaжaт нов нaтиск, но този път в положителнa посокa.” Още по темата: IPO-то на Химимпорт е с начална дата 7 септември Химимпорт излиза на борсата с активи от над 1,1 млрд. лв. Химимпорт излиза на борсата в най-голямото IPO досега

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
fallback