fallback

Карол пуска фонд за инвестиции в Източна Европа

Първоначално инвестициите ще бъдат насочени в България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Русия и Украйна

09:40 | 31.08.06 г.

Адванс Източна Европа ще е най-новата инвестиционна схема на ИП Карол, стана ясно след като Комисията за финансов надзор даде разрешение на Карол Капитал Мениджмънт да организира и управлява фонда. Той представлява колективна схема от отворен тип за инвестиране преимуществено в акции, приети за търговия на регулирани пазари в Източна Европа.
Освен в акции, част от инвестициите ще бъдат насочени към инструменти на паричния пазар (най-вече банкови депозити и краткосрочни ДЦК), с цел поддържане на ликвидност.
Основната инвестиционна стратегия на фонда ще бъде да инвестира в акции, включени в основните пазарни индекси на нововъзникналите пазари в Източна Европа. Първоначално инвестициите ще бъдат насочени в България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Русия и Украйна, а ако пазарните условия се променят Адванс Източна Европа може да инвестира и на пазари като Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина и др.
До 75% от активите на фонда ще са инвестирани основно в акции на компании, включени в индексите на България (SOFIX), Румъния (BET), Сърбия (BELEX-15), Хърватска (CROBEX), Русия (MICEX и RTS) и Украйна (PFTS).
Други 10% от активите се очаква да бъдат инвестирани в акции, които не участват в основните борсови индекси посочени по-горе, но които притежават потенциал за дългосрочен растеж. Останалите 15 на сто ще са пари в брой, или инструменти на паричния пазар, с оглед осигуряване на ликвидност.
Карол Капитал Мениджмънт управлява ИД Адванс Инвест, както и дружеството за дялови инвестиции – Адванс Екуити Холдинг.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
fallback