fallback

София Комерс - Заложни къщи излиза на борсата в средата на септември

Към края на 2005 г. дружеството има 97 заложни къщи, а със средствата от подписквата планира да открие нови 20

15:12 | 25.08.06 г.

Първичното публично предлагане на София Комерс – Заложни къщи ще стартира в средата на септември, каза за Investor.bg директорът за връзки с инвеститорите на дружеството Николай Христов. Вследствие на решение на Общото събрание на акционерите от 10 април 2006 г. за увеличение на капитала от 2 млн. лв. на 2,4 млн. лв. дружеството ще предложи 400 хил. привилегировани акции с номинална стойност един лев и емисионна цена от 5 лева всяка. Продажбата ще бъде осъществена в рамките на девет работни дни, съответно на седем борсови сесии, като през шестия и седмия работен ден след началото на предлагането, съответно между петия и шестия аукцион, не се предлагат акции за записване.

През първия работен ден на подписката се предлагат за записване всичките 400 хил. акции, като в случай на частична продажба на акциите останалото количество ще бъде предложено за продажба на следващия аукцион и така до изчерпване на количеството. В случай че до приключване на петата борсова сесия са останали незаписани акции, следва прекъсване от два работни дни. На следващите сесии след прекъсването, съответно осми и девети работен ден от стартиране на подписката или шеста и седма борсова сесия, за записване се предлага целият останал обем акции. През годините на развитието си София Комерс – Заложни къщи АД изгражда мрежа от заложни къщи, която постепенно разширява. Към края на 2003 г. дружеството има открити 40 заложни къщи, към края на 2004 г. – 62, а в края на 2005 г. броят им достига 97, разположени в 65 града на България.

С цел да увеличи пазарния си дял и обема на раздадените парични заеми, София Комерс – Заложни къщи планира да открие 20 нови заложни къщи на територията на София. Девет физически лица притежават 95,8% от капитала на дружеството, като дяловете им са между 5,4 и 23,5 на сто.

Свързани компании:

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
fallback