fallback

КФН даде залена светлина за промените в Правилника на борсата

Паричните глоби варират от 1 000 до 10 000 лв.

17:33 | 23.08.06 г.

С решение на Димана Ранкова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, бе издадено одобрение на “Българска фондова борса - София” АД за изменения и допълнения в Правилника на “Българска фондова борса – София” АД, съобщиха от двете институции. Създаден бе нов чл. 40 б от Правилника, с който е въведено изискване за разкриване от служителите на борсата на информация, която засяга интересите на БФБ-София, както и забрана за участие в обсъждането, подготовката, вземането и изпълнението на решения по въпроси, по които служител или член на семейството му има интерес.

“Служителите на борсата са длъжни при изпълнение на своите задължения да поставят интересите на БФБ-София над своите собствени интереси", се посочва в ал. 2 от гореспоменатия член, както и, че всеки служител на борсата е длъжен да разкрие писмено пред Съвета на директорите всеки търговски, финансов, или друг делови интерес, който засяга интересите на институцията.

В чл. 49 са направени изменения и допълнения, като е посочено, че членовете на борсата трябва да предприемат предвидените в Правилата им за вътрешна организация мерки за избягване на конфликти на интереси, съответно – за справедливо третиране на клиентите, когато конфликтите са неизбежни. Конкретизирани са задължения за уведомяване на “Българска фондова борса – София” АД при конфликти на интереси между борсовите членове и техни клиенти и между клиентите помежду им, както и при конфликт на интереси между членове на борсата. Предвидено е, че изпълнителният директор “Българска фондова борса – София” АД предприема мерки за разрешаване на конфликта, възникнал между борсови членове. Според изменения чл. 129 от Правилника на борсата за нарушаване на чл. 33а, чл. 34, т. 1,,3,5,8,10, и11, чл. 35, ал. 1, чл. 44, ал. 1 и 2, чл. 45, чл. 49, чл. 94, ал. 5 и 12, чл. 149, ал. 2, чл. 161, ал. 1, т. 1 и 3 , чл. 1. ал. 5 и 8 се налага санкция “парична глоба" от 1000 до 10 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 23.08.06 г.
fallback