fallback

Издателят на „Дневник“ и „Капитал“ се отказа да издава безплатен вестник

Компанията оцени ситуацията като неподходяща, след като от ВАЦ заявиха, че ако има безплатен вестник, такъв ще пуснат и те

16:48 | 17.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Издателска група Икономедиа АД, издаваща вестниците „Дневник“ и „Капитал“, е преустановила работата си по проекта за издаване на безплатен всекидневник в България, съобщиха от компанията. Решението е взето във връзка с разпространено от ВАЦ Медийна група България съобщение.

„От първия ден, в който подобно издание бъде пуснато на пазара, и ние ще сме представени с конкурентен продукт“, се казва в съобщението на ВАЦ. „Целта ни няма да бъде да се съревноваваме за пазарен дял, а да възпрепятстваме подобни издания. Веднага щом този вестник престане да излиза, и ние ще спрем нашето издание“, посочват от ВАЦ. 

Клиенти на ВАЦ са издателствата „Медиа Холдинг“, „168 часа“, „Издателство за списания Медиа“, „Пресгрупа Утро“, „Български фермер“ и Книгоиздателска къща „Труд“.  

Според Икономедиа създадената ситуация показва, че българският медиен пазар все още не се е развил до състояние, в което бизнес целите се постигат само с пазарни средства и в условията на лоялна конкуренция. Поради тази причина ръководството на компанията е взело решение да преустанови работата по проекта.

Така засега България няма да последва примера на много медийни пазари в Западна Европа и САЩ, където става все по-честа практика разпространяването на големи безплатни всекидневници, които могат да бъдат намерени на обществени места като изходите на метрото, автобусните спирки и др. В Лондон например подобно издание се разпространява от 1999 г., като в момента безплатните всекидневници там са три. Очаква се медийният пазар в британската столица да претърпи силна трансформация след навлизането на „The London paper“ на News Corp., което е планирано за септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 09.09.22 г.
fallback