fallback

НЕК ще инвестира 65 млн. евро в рехабилитацията на каскада „Долна Арда“

Финансирането ще се осъществи чрез кредитни споразумения и собствени средства на НЕК, като съотношението между тях ще е 70 към 30 на сто

13:06 | 17.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството определи НЕК за инвеститор на проекта за рехабилитация на каскада „Долна Арда“, съобщиха от пресцентъра на кабинета. За реализирането му ще бъдат инвестирани 65,4 млн. евро. Финансирането ще се осъществи чрез кредитни споразумения и собствени средства на НЕК, като съотношението между тях ще е 70 към 30 на сто.

След модернизацията на каскадата производството на електроенергия ще се увеличи с около 21 GWh годишно. Според отчета за дейността на НЕК за 2005 г. за общото производство от каскадата за миналата година е 728 Gwh.

Програмата включва цялостна рехабилитация на хидроагрегатите на трите централи от каскада „Долна Арда“ - ВЕЦ „Кърджали“, ВЕЦ „Студен кладенец“ и ВЕЦ „Ивайловград“. Предвижда се и разширяване на ВЕЦ „Студен кладенец“ с още един хидроагрегат с мощност 16 MW и допълнителен малък хидроагрегат за екологични води с мощност 1 MW.

С реализирането на проекта за рехабилитация на каскада „Долна Арда“ страната ни изпълнява поетите ангажименти по Протокола от Киото за ограничаване и намаляване на вредните емисии, предизвикващи парников ефект в атмосферата, и Меморандума за разбирателство относно двустранното сътрудничество между България и Австрия за реализирането на съвместни проекти.

За изпълнител на проекта от австрийска страна е определена фирма VA Tech Hydro GmbH&Co, а за изпълнител на допълнителния блок на ВЕЦ „Студен кладенец“ - Porr Technobau und Umwelt AG. Договорите с тях бяха подписани на 25 април тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
fallback