fallback

Булбанк с нови кредитни линии за енергийна ефективност за общо 10 млн. евро

Българските фирми ще имат възможност, както и до сега, да кандидатстват за кредити до 2 милиона евро за модернизиране на съществуващи мощности или строеж на малки съоръжения

15:04 | 15.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Булбанк подписа два нови договора за общо 10 милиона евро кредитни линии от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по програмата за енергийна ефективност, съобщиха от българската финансова институция. 

Всяко домакинство, изтеглило кредит за закупуване на енергоспестяващо оборудване, може да възстанови до 20% от направените разходи в тримесечен период от получаване на средствата. Двадесетте процента от заема се възстановяват или като се намали размерът на дължимата сума, или като допълнителна сума.

Българските фирми ще имат възможност, както и до сега, да кандидатстват за кредити до 2 милиона евро за модернизиране на съществуващи мощности или строеж на малки съоръжения, които използват възобновяеми източници на енергия. Програмата подкрепя и създаването на мощности, които използват възобновяеми източници на енергия като водно-електрически, слънчеви и вятърни централи, инсталации за използване на биогаз и геотермални мощности.

Кредитите се отпускат за максимален срок от 6 години. Фирмите могат да се възползват от допълнителна субсидия при успешно приключване на изграждането на проекта в размер на 7,5% от главницата на кредита при проекти за подобрявяне на енергийната ефективност и 20% от главницата на кредита при строеж на мощности, които използват възобновяеми източници на енергия. Субсидиите се отпускат по силата на споразумението на българското правителство с ЕС за АЕЦ Козлодуй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
fallback