fallback

Преглед на печата за 15 август

08:21 | 15.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

20 на сто годишен ръст на цените на имотите
в. Новинар
България е на второ място по ръст на цените на недвижимите имоти - с 20,5% годишно, съобщава британският вестник "Дейли мейл". Международното проучване включва 30 държави, в които високото търсене повишава цените на недвижимата собственост. Това са държавите, в които британците са готови да инвестират в закупуването на втори дом, къща за отдих или за реализиране на печалби при бъдеща продажба. На първо място в класацията на британците е новата страна, членка на Европейския съюз - Латвия с 45,3% годишен ръст на цените на имотите. На трето е Дания с 15,4% , следвана от Белгия, Южна Африка и Естония.
Три пъти по-бързо минават камионите през Калотина
в. Стандарт
Три пъти по-бързо преминават от вчера ТИР-овете през ГКПП Калотина. Километричните опашки и задръстванията остават в миналото, след като на пункта заработи нова автоматизирана система. Тя отчита размера, теглото на товара и дължимата от камионите такса. С нея ще се намалят и възможностите за корупция сред служителите на "Пътни такси и разрешителни". Това обясни шефът на агенция "Пътища" Веселин Георгиев по време на официалното откриване. Но като резултат от въведените мерки могат да намалеят и желаещите да работят на пункта. Най-драстична е липсата на кадри в Русе и Калотина. Георгиев масово уволни служители, след като се установи, че са взимали подкупи вместо редовната такса.
София с по-скъпи битови уреди от Ню Йорк и Чикаго
в. Сега
Купуването на телевизор, хладилник и компютър излиза по-евтино в Букурещ и Ню Йорк, отколкото в София. А трите най-добри места на планетата за пазаруване на битови уреди са Куала Лумпур, Дубай и Киев, разкрива проучването на швейцарската банка UBS, проведено тази пролет в големите градове по света. Изследването сравнява цените на няколко основни стоки, без които една съвременна къща не може - хладилник, цветен телевизор, прахосмукачка, тиган, цифров фотоапарат, парна ютия, сешоар и персонален компютър.
Въпреки ниските доходи на българите цените на битовите уреди в България са над средното световно равнище - пакетът от посочените уреди излиза 2490 долара. В доста други точки на земното кълбо този комплект стоки излиза по-евтино.
Бизнесът иска контрол над регистъра с лицензиите
в. Сега
Макар че наредбата за създаване на нов регистър на разрешителните и регулационни режими все още не е публикувана в Държавен вестник, проблемът вече е на път да скара бизнеса и администрацията. Бизнесът иска новият регистър да се изгради и поддържа изцяло от бизнес структура или от частна фирма, докато в същото време Министерството на държавната администрация е съставило работна група, която прави анализ на съществуващия регистър.
"Административният регистър, съдържащ лицензионните и разрешителните режими, трябва да се състави и поддържа от частна организация, а администрацията само да регулира информацията в него. В работата на държавните чиновници няма прозрачност, което създава условия за корупционни практики", заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 15.08.06 г.
fallback