fallback

От 2007 сменяме мобилния оператор без промяна в телефонния номер

Очаква се промяната да доведе до засилване на конкуренцията между мобилните оператори, от което ще спечелят потребителите

17:52 | 14.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на следващата година потребителите на мобилни телефони ще могат да сменят оператора си, без да е необходимо да променят телефонния си номер. Това става възможно с приетите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) „Функционални спецификации за преносимост на номерата в мобилни клетъчни мрежи“.

Решението на КРС е в съответствие със Секторната регулаторна политика за ползване на номера, адреси и имена според Закона за далекосъобщенията, както и в изпълнение на ангажиментите ни по глава 19 от Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, уточняват от комисията.

Приетите правила за преносимост на номерата осигуряват увеличаване на конкуренцията на пазара на мобилните телефонни услуги и удобството потребителите да променят оператора, който ги обслужва, като напълно запазват телефонния си номер и кода към него.

Функционалните спецификации са изработени след обществено обсъждане. В него са отчетени мненията на всички заинтересовани институции и операторите на българския телекомуникационен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
fallback