fallback

ДКЕВР: Цените на парното са обосновани, дори възможно най-ниски

Според председателя на енергийния регулатор неправомерните разходи на столичната топлофикация не са били определящи за крайната цена на услугата

13:19 | 10.08.06 г.

Константин Шушулов и Атанас Тасев. Снимка: Investor.bg

„Одитът на Топлофикация София се интерпретира по неточен и недостоен начин“, заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов и добави, че е неоснователно прехвърлянето на отговорността за неправомерните разходи на топлофикационното дружество върху ДКЕВР.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев докладът на одиторите е точен, но е направен на базата на финансово-счетоводните отчети на дружеството, като одитът за целите на енергийното регулиране е съвсем друго нещо и оттам идва разликата в размер на 30 млн. лв., с които, по думите на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева, са ощетени потребителите на Топлофикация София.

Професор Шушулов категорично заяви, че неправомерните разходи, в това число представителните разходи, тези за лихви, глоби, неустойки, реклама, разходи за бъдещи периоди, данъците, загубите от обезценка и отписаните вземания, не са включени в крайната цена на топлинната енергия, тъй като те не са ценообразуващи разходи* съгласно Наредбата за образуване и прилагане на цените и тарифите на топлинната енергия. По думите му не е възможно лихвите, които Топлофикация София дължи на Булгаргаз, да бъдат включени в цената, тъй като последната се определя на базата на прогнозни разходи.

Твърденията си Шушулов потвърди с писмо, което бившият директор на топлофикацията Валентин Димитров е отправил към ДКЕВР, питайки защо в определените от комисията цени на топлоенергията не са калкулирани разходите за глоби и лихви към Булгаргаз.

Запитан откъде дружеството е почерпило ресурс за извършване на неправомерните разходи, проф. Шушулов изказа предположение, че това са средства или от печалбата на топлофикацията, или от забавени плащания към доставчици.

„Цените на парното са високи, но са икономически обосновани. Освен това те са възможно най-ниски. Ако има възможност в бъдеще да бъдат намалени, ние ще окажем натиск за това“, добави Шушулов.

*Цената за мощност, според Наредбата за образуване и прилагане на цените и тарифите на топлинната енергия, се определя най-общо на базата на прогнозните условно-постоянните разходи (заплати, амортизации, ремонт и поддръжка и др.), а цената за енергия – на базата на прогнозните променливите разходи (разходи за горива, за ел.енергия и вода и др.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 06.09.22 г.
fallback