fallback

Атомстройекспорт предаде подобрената си оферта за АЕЦ Белене

Подобрено предложение бе внесено преди седмица и от другия кандидат за изграждане на централата – чешката Шкода Алианс

10:22 | 10.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Руската компания Атомстройекспорт изпрати ново предложение за изграждането на АЕЦ “Белене” до тръжната комисия на българската НЕК. Това съобщиха днес от компанията, след като преди няколко дни обявиха намерението си подадат нова оферта. Подобрено предложение бе внесено преди седмица и от другия кандидат за изграждане на централата – чешката Шкода Алианс.

Настоящата оферта на Атомстройекспорт включва както съкращаване на сроковете за изграждане на АЕЦ, така и намаляване стойността на проекта.

Освен това в коригирания вариант са отчетени и допълнителните изисквания на възложителя към обема от задължения на руската страна и използването на най-новите иновационни решения.

Руската компания предлага няколко варианта за изграждането. В рамките на довършване на строителството по съществуващия проект се предвижда първи блок да бъде завършен 6 години след началото на работите, а втори – след 7 години. По втория вариант, предвиждащ изграждане на АЕЦ от ново поколение, започвайки от нулата, първи блок ще бъде завършен за 7 години.

Предложенията на Атомстройекспорт предполагат значителна интеграция с водещи европейски компании, които ще монтират в централата значителни обеми съвременно оборудване, в това число и автоматизирана система за управление, електротехническо оборудване, системи за вентилация и климатизация, както и усъвършенствани системи за безопасност. Участието на български организации в проекта ще бъде повече от 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
fallback