fallback

Преглед на печата за 10 август

08:30 | 10.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Софиянци мерят доходи с Третия свят
в. Сега
 
Жителите на София трябва да се трудят 19 минути, за да могат със заработените стотинки да си купят килограм хляб. В Дъблин за това са достатъчни 7, а в Лондон - само 5 минути труд. Това показва традиционното изследване на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS), която наблюдава промените в стандарта на големите градове на планетата.
 
В Европа разликите в заплатите са драматични, отбелязва анализът. По доходи България прилича на държава от Третия свят. София е далеч от най-богатите - Копенхаген, Осло и Цюрих. Нашата столица е сред бедните в компанията на Киев, Найроби, Пекин, Банкок, Мумбай и Джакарта. Букурещ е с 6 места по-напред. Най-скъп е трудът в Северна Америка и Западна Европа. Там надницата е 13-14 долара на час. В Източна Европа почасовата заработка пада до 3 долара, а в София е дори под 2 долара.
 
Пилотите не стигат, назначаваме чужденци
в. Сега
 
На българските авиокомпании вече им се налага да назначават чужденци на работа като пилоти, защото българските не достигат, заяви вчера транспортният министър Петър Мутафчиев. Той отказа да назове авиокомпанията, която го е направила. Според служители на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" преди няколко седмици "Хемус Ер" е подала за одобрение документи на трима чужди пилоти, двама от които са от съседна Турция. Одобрение все още няма. Според административния директор на авиокомпанията Любослав Петров няма недостиг на пилоти, които да изпълняват полети, но на всяка авиокомпания й се налага да има резервни екипажи.
 
Еколози: Раздадени са незаконно 35 находища на злато
в. Новинар  
Находище на злато за над 200 милиона долара е придобила незаконно фирма "Мартерн", която имаше договор за търсене и проучване на благородни метали в лицензионна площ край село Попинци. Това съобщи Константин Дичев, който завежда охраната на горите към Федерацията от природозащитни сдружения "Зелени Балкани". Според него находището е било открито и проучено. Въпреки това Тодор Димитров, директор на Дирекция "Подземни богатства" към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е препоръчал на бившия министър на МОСВ Долорес Арсенова да разреши проучването, нарушавайки закона за подземните богатства. В България има общо 35 такива лицензионни площи за търсене на злато, които са дадени за проучване на инвеститори. Разследване на организацията показало, че държавни служители са оказали съдействие за отдаване на известните находища на фирмите инвеститори. 
 
Мутафчиев втрещен от лукса в БДЖ
в. Стандарт
"Втрещен съм от лукса, който си създават някои шефове в БДЖ." Така транспортният министър Петър Мутафчиев коментира факта, че шефовете на железниците са си купили чисто нов автомобил "Фолксваген Фаетон", който щели да използват за представителни цели. Държавната компания, която е в окаяно финансово състояние, е дала 150 хил. лева за лимузината. Причината за харча била, че другото ВИП возило "Пежо", което все още е в гаранция, е с развален бордови компютър. Недопустимо е Съветът на директорите на едно губещо предприятие да си позволява подобен лукс. Не че искам да ходят пеша, но все пак трябва да има мярка на колко скъпа кола може да се вози определен ръководител, коментира Мутафчиев.
 
Намаляват мощностите на блоковете в "Марица-изток"
в. Новинар
 
Меморандум за намаляване на мощностите на блоковете в енергийния комплекс "Марица-изток" подписаха министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Тези мерки ще бъдат изпълнени до 15 септември. Дотогава обаче експертите прогнозират, че съществува опасност от наднормено замърсяване на атмосферния въздух. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 05.09.22 г.
fallback