fallback

По-образованите приемат по-лесно разделното събиране на отпадъци

Резултатите показват, че проектът се подкрепя от 70% от жителите на града

16:23 | 08.08.06 г.

Резултатите от паралелното проучване, което дружеството за оползотворяване на отпадъци Екобулпак провежда в Банкя, показват, че кампанията за разделно събиране на отпадъците се приема по-добре от по-образованите жители на градчето, които са и с по-високи доходи. Идеята е много популярна и сред хората, които са живели в чужбина или често излизат зад граница. От дружеството си обясняват това с факта, че това са хора, които вече са убедени в ползата от разделното събиране на отпадъците.

Резултатите показват, че проектът се подкрепя от 70% от жителите на града. Известен скептицизъм към него има от страна на ниско образованите и възрастните (30%), които засега отказат да приемат контейнерите.

Три са основните причини за отказите. Някои от хората се притесняват да носят отговорност за съхранението на контейнерите, а други, че ще пропуснат графика за извозване на отпадъците от опаковки. Има и такива, които не вярват, че те ще бъдат сортирани отделно от останалия боклук.

От началото на кампанията Екобулпак е раздало 900 безплатни контейнера на домакинства в Банкя, като се предвижда да бъдат раздадени общо 4000 контейнера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 26.08.22 г.
fallback