fallback

Евроинс отнесе 20 хил. лв. глоби за нелоялна конкуренция

Компанията е използвала заблуждаващи рекламни изречения

16:10 | 08.08.06 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 10 000 лв. на ЗД “Евроинс” АД, София за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

Молител по преписката е ЗК “Лев Инс“ АД, като предмет на спора са два рекламни клипа, излъчвани през декември 2005 г. В тях се твърди, че ответникът е първата компания, която е предложила застраховка „Гражданска отговорност“ на разсрочено плащане, както и че само Евроинс предлага застраховка „Гражданска отговорност“ на разсрочено плащане и „Каско“ за 28 лева.

Комисията е установила, че използваните рекламните изречения, биха могли да въведат в заблуждение потенциалните потребители, тъй като ответното дружество не е първото, а към настоящия момент не е и единственото, което предлага застраховка „Гражданска отговорност“ на разсрочено плащане.

По отношение на втория клип пък липсва ясно разграничение между цените на всяка от двете застраховки в предлагания пакет. Освен това рекламираната застраховка „Каско“ съдържа лимит на отговорност в размер на 1000 лв., който не е упоменат в кампанията.

КЗК е счела, че действията на ответника противоречат на добросъвестната търговска практика и биха могли да увредят интересите както на конкурентите, така и на потребителите. 

Днес 600 акции на застрахователното дружество смениха своя собственик при средна цена 3,95 лв., при което пазарната капитализация на Евроинс се понижи с 0,75 на сто. Оферти за покупка има на ниво 3,88 лв., а за продажба - на ниво 3,98 лв.

 

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
fallback